Εύα Νάθενα: «Αγαπώ να μαθητεύω» (pics)
Showbiz

Εύα Νάθενα: «Αγαπώ να μαθητεύω» (pics)

Η Εύα Νάθενα μιλά για τις συνεργασίες της.

Η καταξιωμένη σκηνογράφος και ενδυματολόγος, Εύα Νάθενα, μιλάει για την παράσταση «Πέρσες» του Εθνικού Θεάτρου, την κριτική και εξηγεί γιατί κάνει το ωραιότερο επάγγελμα στον κόσμο.

«Πάντα με ελκύει εκείνος που ξέρει περισσότερα από εμένα. Εάν διακρίνω μια κριτική με εποικοδομητικό πνεύμα ενός ανθρώπου που γνωρίζει, τη διαβάζω με ενδιαφέρον» απαντά. «Ομως, πέρα από τη γνώση, υπάρχει και η γνώμη, που είναι υποκειμενική. Διάβασα κάπου για τους «Πέρσες» ότι δεν μπορεί η Ατοσσα να είναι βικτωριανής εποχής! Εγώ λέω ότι μπορεί να είναι βικτωριανής εποχής ή και όλων των εποχών, όταν σου ζητάει ο σκηνοθέτης να μπαίνει μαζί της στη σκηνή όλη η Περσία».

Με τον Δημήτρη Λιγνάδη συνεργάζονται χρόνια, «Είκοσι και παραπάνω, από την πρώτη την παράσταση, τον "Συλλέκτη "» αναφέρει. «Εκτιμώ τις γνώσεις τον, τη σπονδή του ως φιλολόγου, που σε αυτή την παράσταση εξωστρεφώς έβγαλε στο φως. Από την πρώτη πρόβα εξέφρασε τη θέση ότι "η αρχαία τραγωδία δεν παιζόταν, διδασκόταν " και αυτό έκανε στους "Πέρσες ". Η ιστορική και δραματουργική τοποθέτηση τον, με βοήθησε να ντύσω τους ήρωες».

Μετράει βραβεία και δεκάδες συνεργασίες με σημαντικούς σκηνοθέτες του θεάτρου και του σινεμά. Με την παράσταση «All around is Light» σε σκηνοθεσία Κώστα Γαβρά βρέθηκε στη Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης. «Τι θυμάμαι πιο έντονα από αυτή τη συνεργασία; Μαθητεύσαμε με τον Κώστα Γαβρά, κοντά στον σπουδαίο καθηγητή Μανόλη Κορρέ, ο οποίος μας δίδαξε τα πάντα για τον Παρθενώνα. Στο πρώτο από μια σειρά μαθημάτων, βγήκαμε εκστασιασμένοι από το αμφιθέατρο τον Πολυτεχνείου. Περπατώντας σιωπηλοί στον πεζόδρομο της Τοσίτσα ο Κώστας μου είπε: "Εύα, κάνουμε την πιο ωραία δουλειά στον κόσμο "! Συμφώνησα. Και ακόμη συμφωνώ».

Η μαθητεία για εκείνη είναι κομμάτι συναρπαστικό. «Γιατί εμπεριέχει το κομμάτι αυτό της συνέχειας. Ο δάσκαλος τον δασκάλου μου (σ.σ.: αναφέρεται στον Διονύση Φωτόπουλο) ήταν ο Γιάννης Τσαρούχης. Ο Διονύσης για μένα, είναι δάσκαλος της τέχνης, αλλά και δάσκαλος ζωής. Αισθάνομαι ευγνώμων. Δεν ξέρω αν καταφέρω να διδάξω όλα όσα έμαθα. Επιθυμώ όμως να τα περάσω στους βοηθούς μου», είπε στο ΒΗΜΑ.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved