Γιάννης Μόρτζος: «Το θέατρο αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε χειμερία νάρκη»
Showbiz

Γιάννης Μόρτζος: «Το θέατρο αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε χειμερία νάρκη»

Ακούραστος δάσκαλος της θεατρικής τέχνης, έτσι όπως τη διδάχτηκε δίπλα στον Κάρολο Κουν επί 21 συναπτά έτη.

Ο Γιάννης Μόρτζος, ο ηθοποιός που συμπληρώνει φέτος 57 χρόνια στο σανίδι, υπομένει σιωπηλά το κλείσιμο των θεάτρων λόγω της πανδημίας, αλλά δηλώνει πανέτοιμος να ανέβει ξανά στη σκηνή την επομένη της επανεκκίνησης τους.

«Το θέατρο αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε χειμερία νάρκη, αλλά με τη στήριξη του κόσμου θα ξανασταθεί στα πόδια του. Όταν θα φύγει από τη ζωή μας αυτό το κακό, ο κόσμος θα ξεχυθεί στις αίθουσες και θα τις γεμίζει καθημερινά, θα γίνει κάτι σαν έκρηξη», ανέφερε στο Secret.

Τηλεοπτικά τον συναντάμε φέτος σε ένα από τα πιο επιτυχημένα σίριαλ της τηλεόρασης, το «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο», στην ΕΡΤ1, το οποίο σηματοδοτεί την αλλαγή πλεύσης της κρατικής τηλεόρασης. «Τα τελευταία χρόνια, η ΕΡΤ περιόριζε το πρόγραμμα της σε ανούσιες ψυχαγωγικές εκπομπές, αλλά φέτος οι υπεύθυνοι άλλαξαν πορεία, επειδή κατάλαβαν ότι ο ρόλος της τηλεόρασης είναι ψυχαγωγικός και ενημερωτικός. Η επιτυχία του "Πλατάνου" είναι ένα έναυσμα για να καταλάβουν ότι μόνο έτσι η ΕΡΤ θα μπορέσει να ανταγωνιστεί τα ιδιωτικά κανάλια. Ο ρόλος του Βαγγέλα είναι μια εκτόνωση για μένα. Είχα να κάνω τηλεόραση πολλά χρόνια. Αγαπώ πολύ την κωμωδία», είπε.

Η επίμονη εργασία, το απόλυτο δόσιμο στη δουλειά του και η στοχοπροσήλωση είναι τα στοιχεία εκείνα που τον χαρακτηρίζουν από το 1960, όταν, 20 ετών τότε, γνώρισε τον Κουν και ήθελε με μια κουβέρτα να κοιμάται συνέχεια στο «Υπόγειο» του. Λατρεύει το διάβασμα, που, όπως λέει, του ανοίγει το μυαλό. Αυτόν τον καιρό διαβάζει Ιστορία, και συγκεκριμένα Θουκυδίδη, ... αλλά παράλληλα μελετάει και την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, γιατί ετοιμάζει μια νέα παράσταση με τίτλο «Η δίκη του Καραϊσκάκη».

Τα μέτρα στήριξης του πολιτισμού σήμερα δεν τον ικανοποιούν, αλλά εύχεται να μπορέσει το υπουργείο να σταθεί αντάξιο των περιστάσεων μετά την κρίση. «Πρέπει το υπουργείο να καταρτίσει ένα πρόγραμμα για τη μετά-covid εποχή. Ώστε αμέσως να δώσει το έναυσμα να ανοίξουν τα θέατρα σε όλη την Ελλάδα με τις καλύτερες προδιαγραφές. Να τα ενισχύσει τότε πραγματικά. Πρέπει να ανοίξουν τα 16 ΔΗΠΕΘΕ της χώρας-και τα μεγάλα φεστιβάλ να μην προβάλλουν συνέχεια τους ίδιους καλλιτέχνες. Έχω μεγάλη πικρία για το υπουργείο, γιατί ποτέ δεν με στήριξε με κάποια επιχορήγηση. Φέτος αναγκάστηκα να αναστείλω τη λειτουργία του θεάτρου μου», τόνισε. Όσο για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, είναι έτοιμος να το κάνει.

«Περιμένω τη σειρά μου. Όποιος αρνείται να το κάνει είναι ανόητος. Καταδικάζω τον αρνητικό ρόλο που έπαιξαν κάποιοι κατά των μέτρων του κορονοϊού», κατέληξε.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved