Σταμούλης: «Μου έχουν φερθεί άσχημα, αλλά αυτό συμβαίνει στο θέατρο. Είναι ανταγωνιστικός χώρος»
Showbiz

Σταμούλης: «Μου έχουν φερθεί άσχημα, αλλά αυτό συμβαίνει στο θέατρο. Είναι ανταγωνιστικός χώρος»

Η διαχρονικότητα και το ταλέντο του Οδυσσέα Σταμούλη είναι αποδεδειγμένα.

Ο ηθοποιός σε συνέντευξή του μίλησε για το θεατρικό τοπίο, για τις καταγγελίες στο θέατρο για το πώς βίωσε την κρίση που πέρασε ο χώρος του λόγω της πανδημίας.

-Πώς βλέπετε το θεατρικό τοπίο τη φετινή σεζόν; Θα επιστρέψει σε κάποια κανονικότητα;

Θέλω να το ελπίζω, ωστόσο ακόμα δεν έχω κανένα δείγμα. Ξεκινάμε δειλά, μουδιασμένα όλοι στον χώρο. Ο φόβος μου μέσα σε όλο αυτό που συμβαίνει, είναι η καινούργια κανονικότητα που μπορεί να συμβεί. Για παράδειγμα, να δεχτούμε ότι κάθε μέρα για δέκα χρόνια, θα πεθαίνουν σαράντα άνθρωποι ή ότι τα θέατρα θα λειτουργούν με μειωμένες θέσεις, τα γήπεδα κλπ. Δεν αφορά μόνο το θέατρο, αλλά όλη την κοινωνία. Πρέπει κάτι να κάνουμε για να φύγει αυτό το πράγμα, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε έτσι.

-Τα τελευταία δύο χρόνια, ο καλλιτεχνικός χώρος πέρασε δύσκολα, λόγω της πανδημίας. Πώς το βιώσατε εσείς όλο αυτό;

Θα σου πω αρχικά ότι είναι τα τελευταία δέκα χρόνια και όχι δύο, που απαξιώθηκαν τα πάντα και με δική μας ευθύνη, με την έννοια ότι δεχτήκαμε πράγματα. Ήρθε λοιπόν και αυτή η πανδημία να το αποτελειώσει το πράγμα. Προσωπικά, το βίωσα όπως όλοι, πάρα πολύ δύσκολα, αλλά προσαρμόστηκα. Όποιος δεν πέφτει από το μπαλκόνι, συνεχίζει, τρώει, κοιμάται, βρίσκει τρόπους ν’ απασχολεί το μυαλό του. Δύσκολο όμως πολύ όλο αυτό για όλους, αλλά και για μένα βέβαια.

-Τον COVID τον φοβηθήκατε ή ήσασταν ψύχραιμος;

Δεν είχα πολλές επαφές, ήμουν κλεισμένος στο σπίτι, οπότε δεν είχα κάποιον ιδιαίτερο φόβο, αλλά προφυλασσόμουν ανελλιπώς. Φυσικά έχω εμβολιαστεί και σαφώς είμαι υπέρ των εμβολίων. Για την ακρίβεια, είμαι υπέρ της επιστήμης έναντι της δεισιδαιμονίας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.

-Το θέατρο όμως, «χτυπήθηκε» και από σοβαρές καταγγελίες σε συναδέλφους σας, κάποιοι από τους οποίους μάλιστα είναι και προφυλακισμένοι. Πείτε μου τη γνώμη σας για όλο αυτό. Έχετε βιώσει ποτέ κάτι ανάλογο;

Μου έχουν φερθεί άσχημα, αλλά αυτό συμβαίνει στο θέατρο, καθώς είναι πολύ ανταγωνιστικός χώρος. Υπάρχουν άσχημες συμπεριφορές, αλλά μετά ζητάμε συγγνώμη. Σαφώς δεν δικαιολογώ κάτι. Από εκεί και πέρα, αυτοί που είναι προφυλακισμένοι, βαρύνονται με πολύ σοβαρές κατηγορίες και σωστά τους έχει αναλάβει η δικαιοσύνη. Αν κρίνουμε από την προφυλάκισή τους, υπάρχει βάση σε όλο αυτό, πράγμα που είναι ανατριχιαστικό.

-Η γνώμη σας, όσον αφορά στο να έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος οι ηθοποιοί, ποια είναι;

Σε αυτό που με ρωτάς, θα έρθω σε μια εσωτερική μου σύγκρουση, διότι εγώ σαν άνθρωπος φιλελεύθερος της αριστεράς, θα έπρεπε να είμαι κατά της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, η οποία άλλωστε έχει καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Από την άλλη, η εμπειρία και η πράξη έδειξε ότι αυτό, για τους επαγγελματίες του θεάτρου αποδείχτηκε καταστροφικό, κατά τη γνώμη μου. Ήθελε μια ισορροπία, αλλά είμαστε η χώρα της υπερβολής. Είπαμε δημοκρατικά να μην είναι κλειστό το επάγγελμα, αλλά έγινε το άλλο άκρο. Κάπως πρέπει να το προφυλάξουμε όλο αυτό.

Πηγή:Λοιπόν

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved