Μοθωναίος για Φιλιππίδη-Λιγνάδη: «Αυτό που με ξαφνιάζει είναι οι άνθρωποι του περιβάλλοντος τους»
Showbiz

Μοθωναίος για Φιλιππίδη-Λιγνάδη: «Αυτό που με ξαφνιάζει είναι οι άνθρωποι του περιβάλλοντος τους»

Ο Δημήτρης Μοθωναίος ξεδιπλώνει την εμπειρία του από τα κινηματογραφικά γυρίσματα στην Κίνα και μίλησε για την επόμενη ημέρα, μετά την εξομολόγηση για το προσωπικό του #ΜeΤοο.

Φωτεινός αισιόδοξος και γεμάτος πίστη για την επόμενη ημέρα. Ο Δημήτρης Μοθωναίος πριν από λίγο καιρό ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του σε μια ελληνοκινεζική παραγωγή, την ταινία «Μια μέρα στη Σαγκάη», που σηματοδότησε μια νέα σελίδα στη ζωή του.

«Μιλούσα με μια φίλη μου και της είχα εκφράσει την επιθυμία μου να χτυπήσει το τηλέφωνο και να μου ζητήσουν να πάω κάπου... στην Αφρική, στην Αμερική, κάπου, ενώ είχα προτάσεις και για θέατρο και για σειρά στην Ελλάδα. Τρεις ημέρες μετά χτύπησε το τηλέφωνο μου για την ταινία. Μου φάνηκε καρμικό. Ηταν από τις λίγες φορές που εξέφρασα κάτι πολύ συγκεκριμένο και ήρθε στη ζωή μου». Το ταξίδι του στην Κίνα ήταν μια μοναδική εμπειρία με πολλές συγκινήσεις αλλά και με πολλά ευτράπελα: «Ο πολιτισμός τους είναι πολύ διαφορετικός. Ηταν σουρεαλιστικό, πάντα υπάρχει κάτι σουρεαλιστικό στη ζωή μου. Ενώ όλοι οι άνθρωποι του συνεργείου είχαν σπουδάσει στο Λος Αντζελες τα αγγλικά δεν ήταν εύκολα. Ημουν ενάμιση μήνα στο σετ χωρίς να μιλάμε την ίδια γλώσσα. Ακόμη και η γλώσσα του σώματος είναι διαφορετική. Εγώ θέλω να αγγίζω τους ανθρώπους αλλά γι' αυτούς ήταν παραβίαση. Ολα αυτά, βέβαια, ξεπεράστηκαν και τελικά ήταν πολύ συγκινητικό».

Είναι ένας ηθοποιός που πειραματίζεται και παραμένει ανοιχτός σε προκλήσεις. Γι' αυτό και πριν από ένα χρόνο βρέθηκε στην τηλεοπτική παρέα του «Πρωινού». «Για εμένα το "Πρωινό" είναι ο ΑΝΤ1 και η Φαίη Σκορδά. Αν δεν είχε προηγηθεί αυτή η περίοδος δεν θα είχε δημιουργηθεί αυτή η εμπιστοσύνη μεταξύ μας και δεν θα γινόταν τίποτα από αυτά που έγιναν πέρυσι», εξήγησε αναφερόμενος στη δύσκολη περίοδο της προσωπικής του εξομολόγησης για το #ΜeΤοο. «Δεν υπήρχε περίπτωση να μιλήσω αν δεν ήταν η Φαίη. Είχα στο μυαλό μου ότι κάποια στιγμή αυτά πρέπει να βγουν στο φως αλλά το κατάλαβα από την πρώτη στιγμή που πήγα καλεσμένος στην εκπομπή της ότι με αυτή την κοπέλα θα γίνουμε φίλοι».

Ο Δημήτρης δίνει τον δικό του αγώνα ενάντια στην κακοποίηση. «Είμαι σε μια διαρκή συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό "Ελίζα" και δουλεύουμε συγκεκριμένες δράσεις για την προβολή και τη θεσμική αλλαγή. Εχει γίνει ένα πρώτο άνοιγμα, αλλά δεν είμαι ικανοποιημένος. Πρέπει να γίνει θεσμικό, δεν είναι όμως δική μου δουλειά να επιβάλω τη σεξουαλική αγωγή από το νηπιαγωγείο», είπε, και συνέχισε: «Το θέατρο είναι όπως είναι μια οικογένεια. Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι με κακοποιητικές συμπεριφορές αλλά το περιβάλλον δεν θέλει να το αντιμετωπίσει για τις δικές του άμυνες δεν το βλέπει, το κάνει αστείο κι αυτό δεν είναι σωστό.

Οταν υπάρχει τέτοια συμπεριφορά, γίνεται status quo αν το περιβάλλον σου εθελοτυφλεί. Το κέρδος για εμένα σε αυτή την υπόθεση θα ήταν να μιλήσουν όλοι και να βρούμε μια λύση, Εχω αφήσει πίσω μου το προσωπικό. Συνεχίζω τη ζωή μου φοβερά ελαφρύς». Οσο για τους καλλιτέχνες που αυτή τη στιγμή διώκονται ποινικά για κακοποίηση, ο Δημήτρης Μοθωναίος λέει χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι ζουν τον δικό τους Γολγοθά και θα χρησιμοποιήσουν ό,τι έχουν στη διάθεση τους για να δικαιολογηθούν ακόμη και στον εαυτό τους... Αυτό που με ξαφνιάζει είναι οι άνθρωποι του περιβάλλοντος τους. Ξεπερνούν τη φαντασία μου εκείνοι που στηρίζουν, καλύπτουν αυτές τις συμπεριφορές - για εμένα είναι απόλυτα εγκληματικό. Ακόμη και αν είμαι αδελφός σου κι εσύ έχεις μια παραβατική συμπεριφορά, αν σε κάνω κοινωνικά αποδεκτό ή ακόμη και πρότυπο, εγώ σε έχω φέρει σε αυτό το σημείο... Ισως αν τους απομονώναμε να προβληματίζονταν και οι ίδιοι», είπε στη Real Life.

Διαβάστε επίσης:

Μοθωναίος: «Μου πήρε καιρό να αποκωδικοποιήσω τους τηλεοπτικούς κανόνες, αλλά τώρα είμαι πανέτοιμος»

Μοθωναίος: Οι δυσκολίες λόγω της πανδημίας, η περίοδος που έζησε στην Κίνα και αυτό που του λείπει

Δημήτρης Μοθωναίος: «Δεν είχα άλλη επιλογή από το να μιλήσω»

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved