Αλίκη Κατσαβού: «Ο Φοίβος μεγαλώνει κι αρχίζει να εκφράζει τη στενοχώρια του όλο και περισσότερο»
Showbiz

Αλίκη Κατσαβού: «Ο Φοίβος μεγαλώνει κι αρχίζει να εκφράζει τη στενοχώρια του όλο και περισσότερο»

Η Αλίκη Κατσαβού ανακτά δυνάμεις μέσα από την αγάπη της για ζωή και φυσικά για τον γιο της Φοίβο, που αποτελεί το νόημα της ίδιας της, της ζωής.

Η ίδια, δύο χρόνια μετά τον θάνατο του αείμνηστου Κώστα Βουτσά, επιστρέφει στο θέατρο μέσα από μία παιδική παράσταση.

Δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Κώστα Βουτσά, επιστρέφετε στο θέατρο με μία παιδική παράσταση. Πείτε μου δυο λόγια….

Ο χώρος του παιδικού θεάτρου είναι ένας ελεύθερος χώρος δημιουργίας. Εδώ και 20 χρόνια, δουλεύω πάνω στο παιδικό θέατρο με την καλλιτεχνική εταιρεία «Θεατρομάθεια» όπου κάνω παραγωγές κυρίως σε παιδικές, αλλά στο παρελθόν και για ενήλικο κοινό, παραστάσεις. Τα παιδιά είναι ένα κοινό που θα καταλάβεις άμεσα από τις αντιδράσεις τους, αν τους αρέσει κάτι ή όχι. Το σημαντικό είναι να ψυχαγωγήσουμε τα παιδιά, τα οποία κατανοούν την τελετουργική οπτική μιας παράστασης. Από τις 6 Φλεβάρη, ανεβάζουμε την παράσταση «Του τραγουδιού το παραμύθι», ένα έργο του Τάκη Χρυσούλη, πρώην συζύγου μου και εξαιρετικού συγγραφέα, στο οποίο υπογράφω την σκηνοθεσία και παίζω εγώ και ο Ιάσων Λαγουτάρης. Θα παίζουμε κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στο Θέατρο Άβατον στο Γκάζι.

Πώς είναι να σκηνοθετείτε μία παράσταση για παιδιά;

Είναι μαγικό και πολύ όμορφο. Θέλω να πιστεύω ότι θα αγγίξουμε τις καρδιές των παιδιών, αλλά και των γονιών, οι οποίοι περιμένουν να περάσουν και οι ίδιοι και τα παιδιά τους καλά! Είναι μια παράσταση όπου όλοι θα νιώσουν την ομορφιά της ζωής, της ψυχής και της φύσης.

Ποιο ήταν το έναυσμα ώστε να επιστρέψετε ξανά στο θέατρο, μετά τον θάνατο του Κώστα Βουτσά;

Το θέατρο έχει μία θεραπευτική διάσταση. Για μένα είναι λύτρωση η θεατρική πράξη. Έτσι, μέσα από την δημιουργία, μπορώ κι εγώ να απελευθερώνομαι από την δική μου μελαγχολία. Ο Φοίβος, με ρώτησε πως θα με λένε στην παράσταση και του είπα «Μυρτώ». Η Μυρτώ δεν πενθεί, είναι χαρούμενη. Έτσι κι εγώ, μέσα από τον ρόλο, δανείζομαι τη χαρά για να την μετουσιώσω για τα παιδιά. Για μένα είναι επίσης σημαντική και η χρονική στιγμή στην οποία ξεκινάμε. Τότε που ξεκινάει η παράσταση, πριν 2 χρόνια ήταν ο καιρός που ο Κώστας μπήκε στο νοσοκομείο και τελικά κατέληξε. Έτσι, ο μόνος τρόπος για να ισορροπήσω αυτή την θλιβερή επέτειο είναι μέσα από τη ζωή, το θέατρο και φυσικά υπάρχει και ένα παιδί που θέλει χαρά και ζωντάνια.

Θα είναι μαζί σας φαντάζομαι τις Κυριακές στο θέατρο….

Θα είναι μαζί μου. Είναι κατατοπισμένος πλήρως και αρκετά μεγάλος πια για να συμβιβαστεί με την συνθήκη του θεάτρου. Του έδωσα την οδηγία να μην με αποκαλεί «μαμά» ή «Αλίκη» κατά τη διάρκεια της παράστασης κι όλα θα κυλήσουν πολύ γλυκά.

Ποια είναι τα μαθήματα που παίρνετε εσείς καθημερινά από τον γιο σας;

Ο γονιός που ακούει το παιδί και τις ανάγκες του, «γιατρεύει» και ο ίδιος τα δικά του τραύματα. Ο Φοίβος είναι ένας παράδεισος. Βιώσαμε μια δύσκολη διετία από πολλές απόψεις. Χάσαμε τον Κώστα, αλλά και η δουλειά μου στο θέατρο σταμάτησε λόγω πανδημίας και δεν μπορούσα να ασκήσω το επάγγελμά μου και να βιοποριστώ όπως έπρεπε. Το παιδί μου, ήταν το στήριγμά μου για να προχωρήσω.

Υπάρχουν στιγμές που ο μικρός ζητάει τον μπαμπά του;

Ο Φοίβος μεγαλώνει κι αρχίζει να εκφράζει την στενοχώρια του όλο και περισσότερο. Τον ακούω και πορεύομαι μαζί του για να περάσουμε μαζί το πένθος, όσο πιο σωστά μπορώ. Ο πόνος υπάρχει, απλά όταν δεν υπάρχει υπερβολή, αφήνεις στον άλλον το περιθώριο να το βιώσει και να απαντηθούν οι ερωτήσεις του. Με ρωτάει κι εγώ με όση ψυχραιμία και καθαρότητα μυαλού διαθέτω, του απαντώ. Είναι ένα δυνατό παιδί. Μου ζήτησε να πάμε στον τάφο του Κώστα και ρωτούσε φυσιολογικά πράγματα για την ηλικία του.

Τι είναι αυτό που εσείς κρατάτε ως εχέγγυο ζωής από τον Κώστα Βουτσά;

Με «ανακαίνισε» σαν άνθρωπο η συνάντησή μου με τον Κώστα. Η δύναμή του για τη ζωή, με έκανε να νιώθω δυνατή, όπως και η αγάπη που είχε για τους άλλους ανθρώπους. Έμαθα και πολλά καλλιτεχνικά πράγματα από εκείνον, παρ ‘ότι δεν δίδασκε θέατρο. Επίσης κρατώ και τη γενναιοδωρία του για τους άλλους ανθρώπους!

Υπήρξαν άνθρωποι που περιμένατε να σας σταθούν ψυχολογικά και τελικά δεν φάνηκαν;

Υπήρξαν άνθρωποι που περίμενα να με στηρίξουν και δεν το έκαναν, πράγμα που με εξέπληξε, αλλά υπήρχαν και άνθρωποι που δεν περίμενα να σταθούν και στάθηκαν δίπλα μου. Μένω σε αυτό. Είδα πολλή ανθρωπιά γύρω μου.

Πηγή:ΕΓΩ

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό: Αλίκη Κατσαβού: Το νέο επαγγελματικό βήμα μετά την απώλεια του Κώστα Βουτσά

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved