Νικήτας Τσακίρογλου: Ο Παΐσιος, η ηλικία, η σπουδαία καριέρα και η ζωή δίπλα στη Χρυσούλα Διαβάτη
Showbiz

Νικήτας Τσακίρογλου: Ο Παΐσιος, η ηλικία, η σπουδαία καριέρα και η ζωή δίπλα στη Χρυσούλα Διαβάτη

Μετά από αρκετά χρόνια τηλεοπτικής απουσίας ο σπουδαίος Νικήτας Τσακίρογλου επέστρεψε μέσα από τον ρόλο του Άγιου Αρσένιου στη σειρά «Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό».

Όσα κι αν γράψει κανείς για τον Νικήτα Τσακίρογλου και την προσφορά του τόσο στην τηλεόραση όσο το θέατρο, δεν θα είναι αρκετά!

Είναι ένα κεφάλαιο στο χώρο της τέχνης και η καριέρα του αφήνει μια κορυφαία παρακαταθήκη!

Η ηλικία και οι μεγάλες του συνεργασίες

Γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο στην παράσταση "Τα Κόκκινα Φανάρια" (1962) και καθιερώθηκε ως ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές του Εθνικού.

Στον κινηματογράφο πρώτη του ταινία ήταν οι "Προστάτες" το 1973. Πήρε μέρος σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, καθώς και στον κινηματογράφο.
Συμμετείχε στο ΚΘΒΕ, στο Θέατρο Τέχνης του Κουν, στο "Αμφιθέατρο" του Σπύρου Ευαγγελάτου και σε προσωπικούς θιάσους. Τιμήθηκε με το βραβείο "Κατίνα Παξινού" το 1973 και με το βραβείο α' ανδρικού ρόλου "Αιμίλιος Βεάκης" το 1997. Συμμετείχε με το Εθνικό Θέατρο στην Πνευματική Ολυμπιάδα της Μόσχας το 1980 και στη Σεούλ το 1988.

Έχει ασχοληθεί και με τη σκηνοθεσία θεατρικών έργων. Το 1997 ίδρυσε την Πολιτιστική Εταιρεία "Επιλογή", ενώ είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος από το 2004, ο τρίτος μόλις ηθοποιός που αποτελεί διευθυντή κρατικού θεάτρου (μετά τον Αλέξη Μινωτή και το Νίκο Κούρκουλο).

Αποτέλεσε τον 14ο καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ από την ίδρυσή του το 1961, ενώ είναι ο πρώτος που τοποθετήθηκε για δεύτερη συνεχή τριετή θητεία. Κατά την περίοδο διεύθυνσής του ήρθε αντιμέτωπος με τα χρόνια οικονομικά προβλήματα του ΚΘΒΕ, που χειροτέρεψαν λόγω και της οικονομικής κρίσης. Τελικά ανακοίνωσε το Μάιο του 2009 την απόφασή του να παραιτηθεί.

«Μπήκα σε έναν στοίβα με τους καλύτερους. Για να συνεργαστείς πρέπει να υπάρχει αποδοχή και παραδοχή του ταλέντου και της προσωπικότητας του άλλου Κατά συνέπεια, όλες μου τις συνεργασίες τίμησα και με τίμησαν». «Μην κάνεις αυτό που δεν θα 'θελες να σου κάνουν» και «Κανείς δεν είναι τέλειος» είναι το μότο της ζωής του, ενώ αυτό που πλέον τον φοβίζει είναι ο θάνατος.

Η ζωή στο πλευρό της Χρυσούλας Διαβάτη

Οι δύο ηθοποιοί έχουν δημιουργήσει μια όμορφη και αγαπημένη οικογένεια. Έχουν αποκτήσει μια κόρη, η οποία όμως δεν ακολούθησε τα επαγγελματικά βήματα των γονιών της.

Ο Νικήτας Τσακίρογλου και η Χρυσούλα Διαβάτη αρραβωνιάστηκαν χωρίς προγραμματισμούς και χωρίς συγγενείς πλάι τους.

«Θα την χαρακτήριζα ως μια παράλληλη με το επάγγελμα μου μοίρα. Μ' ενδιέφερε πάρα πολύ καθώς έγινα μάλιστα πατέρας σε πολύ μικρή ηλικία. Με τη Χρυσούλα Διαβάτη συναντηθήκαμε στο θέατρο του Μάνου Κατράκη και παντρευτήκαμε πολύ γρήγορα καθώς νιώσαμε να μας ενώνουν κοινές επιδιώξεις και όνειρα, χωρίς όμως στη συνέχεια ο ένας να μπαίνει μέσα στη σταδιοδρομία του άλλου. Η Χρυσούλα είναι ένας άνθρωπος που έχει πολύ μεγαλύτερο τάλαντο σε σχέση μ' εμένα, είναι πιο αυθόρμητη, πιο ενστικτώδης. Προσωπικά χρειάζεται να βάλω κάτω το μυαλό μου για να κατανοήσω τον οποιοδήποτε ρόλο - κι έχω παίξει πολύ σημαντικά πράγματα. Η Χρυσούλα είναι μια χαρισματική ηθοποιός που τραγουδάει, κάνει επιθεώρηση, έχει τραγουδήσει στην όπερα. Μ' έχει βοηθήσει αφάνταστα ώστε να παραμείνω αταλάντευτος όσον αφορά τις καλλιτεχνικές μου επιδιώξεις και τον θεατρικό μου προσανατολισμό», έχει πει ο ίδιος

Ο ρόλος του στη σειρά

Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης (Νικήτας Τσακίρογλου)

Ο ιερέας των Φαράσων. Ο πνευματικός Πατέρας και απλανής πνευματικός οδηγός των Φαρασιωτών, που κράτησε ζωντανή την πίστη τους στον Χριστό και άσβεστη την αγάπη τους για την πατρίδα. Βάφτισε τον Άγιο Παΐσιο, δίνοντάς του το όνομα Αρσένιος και προφητεύοντας ότι θα γίνει μοναχός.

«Είναι ευλογία. Ο Αγιος Αρσένιος κατ' αρχάς οδήγησε τους ανθρώπους από τα Φάρασα προς τον ελλαδικό χώρο. Αυτό τους βοήθησε να βρουν τον τρόπο της διαβίωσης, της ύπαρξης τους, θα έλεγα, μέσα από την πίστη τους. Αυτό, θέλω να πιστεύω, ωφέλησε και το κράτος μας, αλλά και τους ίδιους τους ανθρώπους που ήρθαν από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα, και. που δεν ήταν οι μοναδικοί. Ερχονταν κατά ομάδες διωκόμενοι από τους Τούρκους. Οπότε η σειρά δεν είναι μόνο θρησκευτικού περιεχομένου αλλά και ιστορικού. Αυτή η σειρά είναι κάτι πρωτόγνωρο, μπορώ να πω, για την τηλεόραση μας. Χαίρομαι που έγινε αυτό το εγχείρημα, ώστε να ενδιαφερθούμε και για την πορεία και άλλων αγίων που βοήθησαν την Ορθοδοξία μας και τους ανθρώπους στην πίστη τους», έχει πει για τον ρόλο του.

Διαβάστε επίσης

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved