Ιωσήφ Πολυζωίδης: «Έκανα για λίγο τον άστεγο… η αντιμετώπιση του κόσμου ήταν σκληρή»
Showbiz

Ιωσήφ Πολυζωίδης: «Έκανα για λίγο τον άστεγο… η αντιμετώπιση του κόσμου ήταν σκληρή»

Ο Ιωσήφ Πολυζωίδης υποδύεται τον άστεγο Σάλβα στη σειρά της ΕΡΤ1, Ο Όρκος.

Ένας επιλεκτικός ηθοποιός θα μπορούσε κανείς να πει για τον Ιωσήφ Πολυζωίδη ο οποίος αυτή την περίοδο συμμετέχει στη σειρά, «Ο Όρκος». Ο ηθοποιός, μίλησε για τον ρόλο του Σάλβα αλλά και πώς βίωσε αυτή την εμπειρία βγαίνοντας στο δρόμο για να υποδυθεί τον ρόλο του. Πώς αντέδρασε άραγε η κοινωνία μας βλέποντας τον άστεγο Ιωσήφ Πολυζωίδη;

Τις τελευταίες δύο σεζόν έχετε επιστρέψει στη μικρή οθόνη. Σας είχε λείψει η διαδικασία ή συγκυριακά έτυχαν πολύ δυνατές συνεργασίες;

«Μάλλον το δεύτερο. Πέρυσι με την ‘’Έξαψη" και σκηνοθέτη τον Βασίλη Τσελεμένκο και φέτoς με τον "Όρκο" και τον Σπύρο Μιχαλόπουλο, κλήθηκα να υποδυθώ δύο εντελώς διαφορετικούς ρόλους. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για εμένα. Το όνειρο κάθε ηθοποιού είναι να μπορεί να αλλάζει και να αποδίδει διαφορετικούς χαρακτήρες που να είναι, το ίδιο αληθινοί. Ο κάθε ρόλος έχει διαφορετικό σημείο εκκίνησης κι εξίσου διαφορετικό σημείο κίνησης».

Τι σας γοήτευσε στον «Όρκο»;

«Το γεγονός ότι δεν είχε ξαναγίνει μια τέτοια παραγωγή στην Ελλάδα και το ότι ασχολείται με ένα απτό πρόβλημα, αυτό των άστεγων. Αν και ζούμε στον καιρό της αφθονίας, τα αγαθά δεν είναι για όλους και η επιβίωση για πολλούς είναι δύσκολη».

Στον «Όρκο» ξανασυνεργάζεστε με τη σεναριογράφο Τίνα Καμπίτση, οπότε νιώθετε πως έχετε δικλίδα ασφαλείας;

«Την Τίνα δεν την ήξερα ούτε με ήξερε. Γνωριστήκαμε πέρυσι στην ‘’Έξαψη’’. Της άρεσε το αποτέλεσμα και θεώρησε ότι μπορώ να κάνω τον ρόλο του Σάλβα που είναι τελείως κόντρα».

Πόσο σας πήρε να «χτίσετε» την εικόνα του άστεγου;

«Παλεύαμε δύο μήνες με τον σκηνοθέτη, τον ενδυματολόγο και τον φωτογράφο της σειράς για να καταλήξουμε στην εικόνα. Δεν ήταν εύκολο γιατί ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Κατά τη διάρκεια των προβών, στην αρχή των γυρισμάτων, έκανα για λίγο τον άστεγο με το κεφάλι χαμηλωμένο για να μη με αναγνωρίσουν και η αντιμετώπιση του κόσμου ήταν σκληρή. Τρόμαξα. Έκλειναν από τα αυτοκίνητα γρήγορα τα τζάμια για να μην τους πειράξω».

Ο ήρωάς σας ο Σάλβα είναι καθαρός χαρακτήρας. Η εικόνα που δίνεται στη σειρά για τους ανθρώπους του δρόμου είναι ανθρώπινη.

«Όταν περνάμε από δίπλα τους μπορεί και να τους φοβόμαστε ή να μη νιώθουμε ότι εμείς είμαστε μέρος του προβλήματος. Όντως στον ‘’Όρκο" δίνεται η ανθρώπινη διάσταση του ζητήματος. Αυτοί ίσως να φοβούνται πιο πολύ από εμάς. Πώς θα ξυπνήσουν την επομένη μέρα; Ένας μεθυσμένος μπορεί να τους χτυπήσει, να τους βρίσει. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Μια μικρή κοινωνία είναι κι αυτοί με πολλά προβλήματα».

Κι ο ήρωας σας έμεινε στον δρόμο από περηφάνια. Είναι έντιμο στοιχείο.

«Έγινε όντως άστεγος γιατί δεν μπορούσε να γυρίσει πίσω στην οικογένεια του όταν απέτυχε στη ζωή του. Παρ’ όλα αυτά, είναι από τους ανθρώπους που θέλουν να βοηθούν».

Και αποτελεί τη γέφυρα των γιατρών του δρόμου με τους άστεγους.

«Ξέρει τους κώδικες και προσπαθεί να προσεγγίσει τους άστεγους που δεν έχουν ιατρική περίθαλψη για να μπορέσουν να προσφέρουν οι γιατροί τις υπηρεσίες τους. Ξέρετε, τα θέματα υγείας, πρόληψης και περίθαλψης δεν είναι προτεραιότητα των αστέγων. Το βασικό είναι να βρουν φαγητό, ένα προστατευμένο σημείο από το κρύο να κοιμηθούν τον χειμώνα και μια σκιά το καλοκαίρι. Η αρρώστια είναι το τελευταίο που τους απασχολεί. Στις δομές είναι δύσκολο να πάνε, ίσως γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν τη θέση που έχουν βρει για να μένουν και δεν το ρισκάρουν για ένα βράδυ. Περιχαρακώνουν με τον τρόπο τους μια μικρή ασφάλεια».

Ο Σάλβα νοιάζεται και για τους ανθρώπους της ομάδας. Με ποιον έχει έρθει πιο κοντά;

«Αρχικά έρχεται κοντά με τον Άγγελο Ράπτη και στη συνέχεια και με τον Στέφο Καρούζο. Επίσης διαισθάνομαι πώς συμπαθεί την Πάττυ και νιώθει μια πατρότητα γι’ αυτήν. Την έχει σαν κόρη του».

Τι γίνεται με την υπόθεση του Ράπτη;

«θα αργήσει να φανεί ποιος είναι από πίσω από τη δολοφονία της γυναίκας του και της κόρης του».

Ο Ζαφείρης ήταν πλάνη;

«Δεν ξέρω τίποτα (γελάει)».

Ο Σάλβα κάνει το δωμάτιο του στο ξενοδοχείο ως ξενώνα αλλά η αστυνομία του στήνει ενέδρα.

«Μαζεύει πολλούς άστεγους γιατί έξω έχει παγωνιά προκειμένου να ζεσταθούν και ο ξενοδόχος που το αντιλαμβάνεται φωνάζει την αστυνομία. Την πατάει θέλοντας πάλι να βοηθήσει».

Ο Σάλβα κατηγορείται επίσης για διακίνηση ναρκωτικών βάζοντας σε κίνδυνο την ακεραιότητα του προγράμματος. Πώς μπλέκει;

«Κάποιος του στήνει παγίδα ενοχοποιώντας τον για ναρκωτικά, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη ποιος είναι και γιατί το έχει κάνει».

Θα ερωτευτεί τη νοσοκόμα από το ογκολογικό;

«Ναι αλλά είναι δύσκολα τα πράγματα γιατί δεν παύει να είναι ένας άστεγος».

Φαίνεται όμως δεκτική.

«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Υπάρχει μεταξύ τους μια επικοινωνία με καλή διάθεση, γεγονός που χαροποιεί τον Σάλβα γιατί νιώθει και πάλι άνθρωπος, ότι τον κοιτάζουν και δεν είναι πια αόρατος».

Πηγή: TV 24

Διαβάστε επίσης:

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved