Ιάκωβος Γκόγκουα: Τα δύσκολα χρόνια που βίωσε στη μεταπολεμική Γεωργία
Showbiz

Ιάκωβος Γκόγκουα: Τα δύσκολα χρόνια που βίωσε στη μεταπολεμική Γεωργία

Μια συγκινητική εξομολόγηση έκανε ο Ιάκωβος Γκόγκουα για τα δύσκολα χρόνια που βίωσε σε παιδική ηλικία, στη Γεωργία.

Ο Ιάκωβος Γκόγκουα μπορεί να είναι πλέον ένας επιτυχημένος γιατρός και να έχει ζήσει την μοναδική εμπειρία της Eurovision το 2010 στο πλευρό του Αλκαίου, ωστόσο σε συνέντευξη που παραχώρησε «άνοιξε» την καρδιά του και μίλησε για τα δύσκολα χρόνια που βίωσε όταν χρειάστηκε να μετακομίσει στη μεταπολεμική τότε χώρα, Γεωργία.

Έρχομαι και σε μία πιο δύσκολη περίοδο του βίου σου και μιλώ για το διάστημα περίπου δύο ετών της εφηβείας, που διέμεινες στη Γεωργία, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο της χώρας όπου μόλις είχε βγει από έναν σοκαριστικό εμφύλιο πόλεμο. Πώς ήταν εκείνο το διάστημα;

Εκείνο το διάστημα, ενώ ήμουν ένα παιδί που ζούσα ήρεμα, με τους γονείς μου, με τους φίλους μου, στο περιβάλλον που είχα γεννηθεί και είχα μεγαλώσει και μιλώντας τη γλώσσα μου, αναγκάστηκα, για κάποιο χρονικό διάστημα και για κάποιους προσωπικούς – οικογενειακούς λόγους, να μείνω στη Γεωργία. Μία χώρα που ήταν σε μία μεταπολεμική φάση. Υπήρχε τρομερή δυστυχία, μεγάλος φόβος, μια γκρίζα εικόνα και ένα κλίμα πάρα πολύ βαρύ. Ο κόσμος είχε χάσει τα πάντα, μέσα σε μία ημέρα και προσπαθούσε να επιβιώσει για τα βασικά, σε μία χώρα που το κράτος δεν παρείχε ούτε ρεύμα, ούτε νερό. Ίσως, υπήρχε ρεύμα γύρω στις 2-3 ώρες τη μέρα, ενώ το νερό ερχόταν μια φορά στις 3 μέρες. Τότε, γεμίζαμε την μπανιέρα στην ουσία για να έχουμε να το χρησιμοποιήσουμε στο σπίτι. Κυριαρχούσε τρομερή δυστυχία και συγκλονιστικά άσχημα συναισθήματα.

Παρακολουθώντας πια τον πόλεμο της Ουκρανίας ξύπνησαν ορισμένες μνήμες από τον φόβο και την αγωνία που βιώνουν αντίστοιχα οι άνθρωποι εκεί σήμερα;

Σαφώς ήρθαν στο μυαλό μου εικόνες, θυμήθηκα τη δυστυχία που έχει ο άνθρωπος, την αγωνία, τον φόβο του να νιώθει πόσο απροστάτευτός είναι σε έναν πόλεμο. Που ενώ απλά κάθεσαι στο σπίτι σου, ξαφνικά σε βομβαρδίζουν και απλά κάνεις τα πάντα για να επιβιώσει. Είναι τρομερά σρκαριστικό, μια «μαυρίλα» που δεν ξέρεις πόσο πολύ μπορεί να εξαπλωθεί.

Είναι σοκαριστικό να μην υπάρχει ρεύμα και νερό σε ένα σπίτι....

Ναι. Και σίγουρα, τώρα, που τα έχουμε και μάλιστα τα θεωρούμε δεδομένα, δεν μπορούμε να το καταλάβουμε. Γενικότερα, οτιδήποτε είναι «αυτονόητο» στη ζωή μας, δεν μπορούμε να το εκτιμήσουμε. Και τώρα, στην περίπτωση της Ουκρανίας, είναι πραγματικά πολύ σοκαριστικό να μην υπάρχει ρεύμα και νερό, ειδικότερα επειδή είναι μία χώρα τόσο κοντά στην Ευρώπη. Θυμάμαι να παλεύει με αυτές τις στερήσεις και να χαίρεσαι, αν τύχει να έχεις ρεύμα μία ώρα παραπάνω μέσα στη μέρα. Για παράδειγμα, όταν ερχόταν το ρεύμα, μπορούσες να ακούσεις όλη τη γειτονιά να φωνάζει «ζήτω». Είναι πάρα πολύ θλιβερό, σε τέτοιες εποχές και τόσο κοντά μας, να νιώθουμε ότι παλεύουμε για τα βασικά και τελικά να καταλαβαίνουμε ότι τίποτα δεν είναι αυτονόητο.

Ένιωθες τότε τον φόβο των ανθρώπων;

Βρέθηκα σε μία χώρα που έπρεπε να επιβιώσει. Αναγκάστηκα να ωριμάσω απότομα, έτσι ώστε να επιβιώσω και να μπορέσω να ανταπεξέλθω στις ανάγκες και στις πιέσεις που υπήρχαν εκείνη την περίοδο. Προσπάθησα να κάνω φίλους, προσπάθησα να γίνω καλός στα μαθήματα, να με εκτιμούν οι συμμαθητές μου, να γίνω καλός στην κολύμβηση που πήγαινα. Προσπάθησα να κερδίσω τον κόσμο, γιατί ήμουν ένας ξένος που δεν ήξερε τη γλώσσα, οπότε σε ένα σχολείο (ειδικά σε μια μεταπολεμική Γεωργία) καταλαβαίνετε ότι υπήρχε τρομερό μπούλινγκ. Έπρεπε να επιβιώσω πρακτικά αλλά και μεταφορικά.

Τι μαθήματα πήρες πιστεύεις για τη ζωή;

Έμαθα ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Κλείνοντας, πώς ονειρεύεσαι τη ζωή σου από δω και πέρα;

Θέλω τη ζωή μου να την αφιερώνω στην επιστήμη που έχω σπουδάσει, στην ομορφιά που με εμπνέει και μου δίνει τη δυνατότητα να συνδυάσω τις δυο μου αγάπες, την αγάπη προς την επιστήμη και την τέχνη. Φαντάζομαι τον εαυτό μου να γερνάω με αυτό και να γίνομαι κάθε μέρα καλύτερος. Και ονειρεύομαι όποτε μπορώ και τα καταφέρνω, να ταξιδεύω. Τα ταξίδια με απελευθερώνουν, μου ανοίγουν το μυαλό και με κάνουν ακόμα πιο ευτυχισμένο.

Τι ακόμη επιθυμείς να δημιουργήσεις;

Κάνω focus σε αυτό που κάνω σήμερα και τίποτε άλλο. Προσπαθώ να είμαι ευγνώμων και ισάξιος της εμπιστοσύνης των ανθρώπων.

Πηγή: ΛΟΙΠΟΝ

Διαβάστε επίσης:

Ιάκωβος Γκόγκουα: Ο χορευτής του Αλκαίου στη Eurovision έγινε... γιατρός!

Ιάκωβος Γκόγκουα: Τα δύσκολα χρόνια στη Γεωργία και οι σπουδές στην Ιατρική

Συμμετείχε στη Eurovision το 2010 και λίγο πριν τον φετινό διαγωνισμό βρέθηκε στην Ινδία! (photos)

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved