Μαρινέλλα: 10 ιστορίες για τον θρύλο του ελληνικού τραγουδιού
Showbiz

Μαρινέλλα: 10 ιστορίες για τον θρύλο του ελληνικού τραγουδιού

Μαρινέλλα: Ο χωρισμός με τον Καζαντζίδη, ο γάμος με τον Βοσκόπουλο, το αστείο με τη Βουγιουκλάκη, οι εκβιασμοί από συμμορία αντιστασιακών.

Διαβάστε παρακάτω όλα όσα δεν ξέρετε για τη μεγάλη τραγουδίστρια!

1. Η Μαρινέλλα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 19 Μαΐου 1938

Οι γονείς της κατάγονταν από τον Πόντο και ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη, πριν έρθουν στη συμπρωτεύουσα. Από πολύ μικρή ηλικία, φαινόταν το «άστρο» της στο τραγούδι. Σε ηλικία 4-5 ετών, συμμετείχε στην ραδιοφωνική εκπομπή «Παιδική ώρα», όπου έτυχε να τραγουδήσει ένα κομμάτι του Αυστριακού συνθέτη, Φραντς Πέτερ Σούμπερτ. Στα 12 της, διαφήμιζε τα καταστήματα «Melka» της Θεσσαλονίκης.

2. Ο Τόλης Χάρμας ήταν ο καλλιτεχνικός «vovός» της

Το πραγματικό όνομα της είναι Κυριακή Παπαδοπούλου. Το «Μαρινέλλα» είναι το καλλιτεχνικό της και αυτός που την «βάφτισε» ήταν ο λαϊκός τραγουδοποιός και οργανοπαίχτης, Τόλης Χάρμας, με τον οποίο εμφανιζόταν το 1956 στο κέντρο «Πανόραμα» στη Θεσσαλονίκη. Ο Χάρμας εμπνεύστηκε το «Μαρινέλλα» από το ομώνυμο τραγούδι του.

3. Αναδείχθηκε ως τραγουδίστρια... εξαιτίας της ασθένειας μιας άλλης ερμηνεύτριας

Η Μαρινέλλα ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία ως ηθοποιός κι ένα τυχαίο περιστατικό στάθηκε η αφορμή για να ασχοληθεί με το τραγούδι. Όταν ήταν 17 ετών, συμμετείχε στον θίασο της Μαίρης Λωράνς, μαζί με ηθοποιούς που έκαναν τότε τα πρώτα τους βήματα στην υποκριτική, όπως η Μάρθα Καραγιάννη, ο Αλέκος Τζανετάκος και ο Κώστας Βουτσάς.

Κατά την περιοδεία στον Παλαμά Καρδίτσας, η τραγουδίστρια του θιάσου αρρώστησε και την αντικατάστησε η Μαρινέλλα, που γνώριζε πολύ καλά όλα της τα τραγούδια. Οι συντελεστές της παράστασης συνειδητοποίησαν ότι είχαν να κάνουν με ένα ακατέργαστο διαμάντι και έτσι, την έκαναν βασική τραγουδίστρια του θιάσου.

Όταν ρωτήθηκε σε μια συνέντευξή πώς θα ήταν η ζωή τηε αν δεν ακολουθούσε το τραγούδι» απάντησε: «Δεν έχω ιδέα. Γιατί από πέντε χρόνων τραγουδάω, χορεύω και παίζω θέατρο. Οπότε τώρα είναι κάπως αργά για να σκεφτώ τι άλλο θα μπορούσα να είμαι, αφού το τραγούδι έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου από πολύ νωρίς».

4. Η πρώτη εκπρόσωπος της Ελλάδες σε Eurovision

Το 1974, ήταν μια αξέχαστη χρονιά για τη Μαρινέλλα. Έγινε η τραγουδίστρια που εκπροσώπησε για πρώτη φορά την Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, με το πασίγνωστο τραγούδι «Κρασί, θάλασσα και τ’ Αγόρι μου». Συγκέντρωσε μόλις 7 βαθμούς και πλασαρίστηκε στην 11 η θέση ανάμεσα σε 17 χώρες που συμμετείχαν τότε.

Η Μαρινέλλα μπορεί να μην τα κατάφερε, αλλά είχε πλέον καθιερωθεί ως μια έξοχη ερμηνεύτρια. Το αποκορύφωμα ήρθε το 2003, όταν οι New York Times έγραψαν με αφορμή συναυλία της στις ΗΠΑ: «Η Μαρινέλλα, μια εξέχουσα μορφή στην ελληνική λαϊκή μουσική. Η φωνή της ήταν γήινη και δυνατή, και η παρουσία της αντάξια μιας ντίβας του θεάτρου σαν χόρευε με βήματα σκερτσόζικα».

5. Το τραγούδι «Σταλιά σταλιά» προοριζόταν, αρχικά, για τη Βουγιουκλάκη

Ένα από τα πιο επιτυχημένα και χιλιοτραγουδισμένα κομμάτια της Μαρινέλλας είναι το «Σταλιά σταλιά». Το τραγούδι γράφτηκε για την ηθοποιό Αλίκη Βουγιουκλάκη, αλλά εκείνη το απέρριψε, διότι το θεωρούσε πολύ λαϊκό.

Ο συνθέτης του τραγουδιού, Γιώργος Ζαμπέτας είχε μιλήσει με το δικό του μοναδικό τρόπο για την καλλιτεχνική αυτή «χυλόπιτα», που χάρισε στη Μαρινέλλα μία μεγάλη και διαχρονική επιτυχία: «Είναι ένα τραγουδάκι που έχω “φτύσει αίμα” να το φτιάξω.

Ολόκληρη ταλαιπωρία με αυτό το τραγούδι για να μπορέσω να το πετύχω. Το πέτυχα. Το έγραψα για να το πει η Βουγιουκλάκη. Όταν ήρθε, της είπα “Αλικάκι, σου έχω ένα τραγούδι, τελείωσες με αυτό το τραγούδι”. “Για να το ακούσω”, μου είπε.

Tης το βάζω, το ακούει και μου λέει “Αυτό, να πας να το δώσεις να το πει ο Καζαντζίδηες!”. Παναγία μου, λέω, τι μου έκανες τώρα! Τρελάθηκα, την ψώνισα, "πάγωσα", “έφυγε” το αίμα από πάνω μου και το λέει η Μαρινέλλα».

6. Ο Καζαντζίδης δεν μπορούσε να φάει μετά τον χωρισμό του με τη Μαρινέλλα

Το 1957, η Μαρινέλλα γνωρίστηκε με τον Στέλιο Καζαντζίδη. Οι δυο τους γνώρισαν μεγάλη δόξα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό όπου ζούσαν Έλληνες. Το Μάιο του 1964, παντρεύτηκαν και δύο χρόνια μετά, τον Σεπτέμβρη του 1966, χώρισαν.

Στο βιβλίο του Θανάση Λάλα «Στέλιος Καζαντζίδης - θηρίο ανήμερο», ο δημοφιλής τραγουδιστής αναφέρει πως δεν μπορούσε να φάει μετά το χωρισμό του με τη Μαρινέλλα: «Με τη Μαρινέλλα ένιωσα ότι φεύγει η γη κάτω απ' τα πόδια μου. Όταν βγήκε το διαζύγιο και χωρίσαμε, πέρασα μέρες που δεν ήθελα να βάλω μπουκιά στο στόμα μου... Δεν με ένοιαζε αν θα φάω, πότε θα φάω και τι θα φάω.

Τίποτε δεν με ένοιαζε. Είχα αφεθεί. Δεν με ένοιαζε ο εαυτός μου, δεν με ένοιαζε για τίποτα, για έξι μήνες δεν σκεφτόμουν τίποτα. Δεν κοιμόμουν... Δεν με έπιανε ο ύπνος. Ούτε στον ύπνο μου δεν ησύχαζα. Δεν μπορούσε με τίποτα να βγει από το μυαλό μου... Ο,τι κι αν πήγαινα να κάνω, ήταν εκεί, παρούσα».

7. Παντρεύτηκε τον Βοσκόπουλο φορώντας τζιν

Το Νοέμβριο του 1973, η Μαρινέλλα παντρεύτηκε τον Τόλη Βοσκόπουλο. Ο γάμος τους ήταν ιδιαίτερος από πολλές απόψεις. Δεν έγινε ούτε στη Μητρόπολη Αθηνών, ούτε σε κάποιο γραφικό ξωκλήσι, αλλά στο σπίτι της.

Οι νεόνυμφοι πήραν ειδική άδεια από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ξεχωριστές ήταν, επίσης, οι ενδυματολογικές τους επιλογές. Η Μαρινέλλα φορούσε τζιν, γιλέκο και φούστα μακριά και ο Βοσκόπουλος επίσης τζιν παντελόνι. Το 1981, χώρισαν.

8. Όταν απειλήθηκε η ζωή της από έναν εκβιαστή που συστηνόταν ως «αντιστασιακός»

Λίγο μετά το γάμο τους, ο Βοσκόπουλος και η Μαρινέλλα δέχθηκαν απειλές από έναν άγνωστο άνδρα, ο οποίος έπαιρνε συνεχώς τηλέφωνο τη μητέρα του Βοσκόπουλου και ζητούσε επίμονα τον τραγουδιστή.

Όταν, τελικά, μίλησε με τον Βοσκόπουλο, του είπε: «Ενεργώ δια λογαριασμό του αρχηγού της αντιστασιακής οργανώσεως, την οποία πρέπει να ενισχύσεις εσύ και η γυναίκα σου, με 300 χιλιάδες δραχμές.

Αν δε δώσετε τα χρήματα η ζωή σας διατρέχει κίνδυνο. Έχουμε ανάγκη από χρήματα για να δράσουμε. Ξέρουμε ότι έχεις πολλά λεφτά. Έχεις χρεωθεί με 150 χιλιάδες εσύ και με άλλα τόσα η γυναίκα σου. Αν δεν τα δώσετε, θα δολοφονηθείτε με υδροκυάνιο».

Ο Βοσκόπουλος συναντήθηκε με τον εκβιαστή, για να του παραδώσει 50 χιλιάδες δραχμές. Είχε, όμως, συνεννοηθεί με την αστυνομία, η οποία συνέλαβε, τον άνδρα, ο οποίος υποστήριξε στη δίκη του πως εκβίασε το καλλιτεχνικό ζευγάρι με σκοπό να γίνει διάσημος.

9. ΠΑΟΚ στο ποδόσφαιρο, Άρης στο μπάσκετ

Σε συνέντευξή της, στην εφημερίδα «Τα Νέα», η Μαρινέλλα μίλησε για το πόσο αγαπούσε το μπάσκετ, καθώς και για τις οπαδικές της προτιμήσεις: «Το μπάσκετ με συγκινεί και με συναρπάζει. Αγαπώ όμως και το ποδόσφαιρο.

Στο ποδόσφαιρο είμαι φανατική οπαδός του ΠΑΟΚ. Στο μπάσκετ, όπως ξέρετε, υποστηρίζω τον Άρη. Ίσως η φιλία μου με τα παιδιά του Άρη, ίσως η θεαματικότητα του αθλήματος μ’ έχουν κάνει φανατική του σπορ. Νιώθω ικανοποίηση και ξεκούραση ακόμη, όταν παρακολουθώ αγώνες μπάσκετ».

Το 1976, η Μαρινέλλα ήταν η επίσημη προσκεκλημένη στη γιορτή του ΠΑΟΚ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Όμως, η αγάπη της για τον μπασκετικό Άρη δεν κρυβόταν. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης είχε πει: «Με συνδέουν πολλά με την κ. Μαρινέλλα. Είναι από τις καλύτερές μου φίλες και τρομερή καλλιτέχνης.

Από τις συγκλονιστικές βραδιές με τον Άρη και τις απλησίαστες βραδιές με την Εθνική ομάδα του '87. Σε πολλά μεγάλα ταξίδια της ομάδας η Μαρινέλλα ήταν εκεί, να μας συμπαρασταθεί». Επίσης, η Μαρινέλλα έχει ερμηνεύσει το τραγούδι του Λεωνίδα Βέλη, «Με το στόμα γεμάτο φιλιά», παραφράζοντας κάποιους στίχους, για να το συνδέσει με τον Άρη.

10. Το αστείο που είπε στη Βουγιουκλάκη

Το 2016, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Καθημερινή», η Μαρινέλλα ρωτήθηκε για το αν έχει ανάγκη κάποιον άνδρα δίπλα της. Εκτός από την τυπική απάντηση, η δημοφιλής τραγουδίστρια αναφέρθηκε και σε ένα χωρατό που είπε στην Αλίκη Βουγιουκλάκη:

«Είμαι χορτάτη. Ερωτεύτηκα, με ερωτεύτηκαν, έκανα έρωτα, ευχαριστήθηκα, το φόρεσα αυτό το “κοστούμι”. Τριάντα χρόνια είμαι χωρίς άντρα. Δεν λέω ότι δεν με φλέρταραν από τότε, αλλά όλα είναι στο μυαλό μας.

Όπως πέταξα ένα πρωί τα τσιγάρα μου από το παράθυρο, εγώ που κάπνιζα πέντε πακέτα τη μέρα, όπως σταμάτησα να τρώω κρέας, έτσι έγινε και με τους άντρες. Τέρμα! Μου έλεγε η Αλίκη, με την οποία ήμασταν φίλες: “Εγώ δεν μπορώ χωρίς άντρα στο κρεβάτι μου, να μου ζεσταίνει τα πόδια". “Και δεν παίρνεις καλύτερα μια μπουγιότα (σ.σ. θερμοφόρα) να μην έχεις κανέναν ανάγκη", της απάντησα»...

Πηγή:Λοιπόν

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved