Ηλιάνα Μαυρομάτη: «Αρνιόμουν να δεχτώ τη μοίρα μου»
Showbiz

Ηλιάνα Μαυρομάτη: «Αρνιόμουν να δεχτώ τη μοίρα μου»

Η Ηλιάνα Μαυρομάτη ερμηνεύει την Ζέτα στη νέα σειρά του Alpha, Αυτή η νύχτα μένει. Στο θέατρο έχει μια ακόμη ερμηνευτική πρόκληση, ως τη νεαρή χήρα, στον «Ζορμπά», με τον Γιάννη Στάνκογλου να ενσαρκώνει τον Αλέξη Ζορμπά.

Η ηθοποιός, μίλησε για το ρόλο της στη θεατρική παράσταση αλλά και για την οικογένειά της.

Δέλεαρ η πρόταση να συμμετέχετε στο «Ζορμπά», που βασίζεται στο εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη;

«Φυσικά, δέλεαρ το οποίο διεκδίκησα ακριβώς γιατί με ενδιέφερε, ιδιαίτερα η συνεργασία με τον Γιάννη Κακλέα πάνω σε ένα τόσο ωραίο υλικό. Και φυσικά οι συνάδελφοι που είναι όλοι εξαιρετικοί»

Ο Ζορμπάς μαγεύεται από τη χήρα Σουρμελίνα, που υποδύεστε;

«Η χήρα Σουρμελίνα είναι αποσυνδεδεμένη από την κοινωνία του χωριού. Δεν αναπτύσσει επαφή με κανέναν, πέραν του Νίκου, του συγγραφέα, με τον οποίο στο μυθιστόρημα του Καζαντζάκη υπονοείται η σύνδεσή τους. Στην παράστασή μας βλέπουμε πιο αναπτυγμένη τη σχέση αυτή, όπως και με το νεαρό Παυλή».

Ασφυκτική η ζωή μιας νέας χήρας γυναίκας σε μια κλειστή κοινωνία;

«Διαχρονικά, η θέση της γυναίκας είναι δύσκολη σε όλα τα επίπεδα μιας πατριαρχικής κοινωνίας. Πόσο μάλλον σε μια επαρχία, περιορισμένη σε ερεθίσματα και πολιτισμό. Είναι πολύ εύκολο να αναπτυχθεί ένα “κυνήγι μαγισσών”. Να στοχοποιηθεί μια γυναίκα που θέλει να ζήσει ελεύθερη από τους ηθικούς κώδικες αυτής της κοινωνίας, που θέτει τον άντρα σε θέση ισχύος με απόλυτο τρόπο».

Με καπατσοσύνη αποκρούει τις αδηφάγες ορέξεις των αντρών;

«Θα έλεγα μάλλον με τη βία. Είναι ένα εξαγριωμένο πλάσμα, λόγω της απομόνωσής της, και η βία που δέχεται απαντάται με βία από πλευράς της».

Η χήρα ενδίδει στη γοητεία του Ζορμπά, που διαφέρει από τους άλλους άντρες που την πολιορκούν;

«Ενδίδει στο συγγραφέα, που διαφέρει σίγουρα από όλους τους άντρες που γνωρίζει. Είναι ευγενικός, διακριτικός και λεπτοφυής».

Το σύμβολο του πάθους, όμως, γίνεται εξιλαστήριο θύμα

«Τα σύμβολα συνήθως δεν έχουν καλή Κατάληξη, ό,τι κι αν εκφράζουν. Η γυναίκα αυτή πεθαίνει σχεδόν συνειδητά, μη μπορώντας να ανατρέψει την πρακτικότητα. Παραδίδεται στους συγχωριανούς της, ξέροντας ότι δεν μπορούν παρά να τη σκοτώσουν».

Μεγαλώσατε σε μια οικογένεια καλλιτεχνική, δύο ηθοποιών. Επιλέξατε σε μικρή ηλικία να γίνετε ηθοποιός ή κάποια στιγμή σκεφτήκατε να σπουδάσετε κάτι άλλο;

«Πέρασα πολλά στάδια μέχρι να καταλήξω στη δραματική σχολή, κυρίως γιατί αρνιόμουν να δεχτώ τη μοίρα μου. Οι γονείς και οι δύο ηθοποιοί, οπότε ήταν περιπεπλεγμένο το πράγμα. Δεν ήξερα αν το αγαπώ ή απλώς μου φαινόταν φυσικό. Οπότε ταλαντεύτηκα αρκετά. Έφυγα να σπουδάσω Φυσική στην Αγγλία και γύρισα πίσω άρον άρον για να γίνω ηθοποιός. Τότε σιγουρεύτηκα».

Τι ανακαλείτε από τα παιδικά και εφηβικά σας χρόνια;

«Από τα πολύ παιδικά μου χρόνια, τότε που ίσα που θυμάμαι τον εαυτό μου, ανακαλώ την αστείρευτη όρεξη για ζωή, την αίσθηση ότι η ζωή είναι γιορτή», είπε η Ηλιάνα Μαυρομάτη στο περιοδικό Τηλεθεατής.

Διαβάστε επίσης:

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved