Βέρα Μακρομαρίδου: Το συγκλονιστικό μήνυμα στο gossip-tv για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Showbiz

Βέρα Μακρομαρίδου: Το συγκλονιστικό μήνυμα στο gossip-tv για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Σήμερα, 25 Νοεμβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών όπως ανακηρύχθηκε το 1999 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. 

Αρκεί μόνο να πούμε ότι 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της, 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού και το 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία.

Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, η έμφυλη βία κατά των γυναικών έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Μόνο φέτος έχουν καταγραφεί 16 γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν το πανελλήνιο.

Ένας από τους τηλεοπτικούς ρόλους κακοποιημένης γυναίκας που ξεχώρισε ήταν αυτός της Άσπας από τον Σασμό, τον οποίο υποδύεται η ηθοποιός Βέρα Μακρομαρίδου.

Η ίδια, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Μέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, μιλώντας στο gossip-tv στέλνει το δικό της μήνυμα για τις γυναίκες που ίσως αντιμετωπίζουν μία τέτοια κατάσταση, όμοια με αυτή που έζησε η τηλεοπτική Άσπα από τον σύζυγό της Κώστα, (σ.σ. Δημήτρης Γεωργαλάς) στη δημοφιλή σειρά του Alpha.

«Όλο και πιο απαραίτητη γίνεται η ανάγκη υπενθύμισης αυτής της ημέρας ώστε να εξαλειφθεί κάθε μορφή βίας προς τις γυναίκες παγκοσμίως. Μια ημέρα πιο επίκαιρη από ποτέ καθώς τα περιστατικά έμφυλης βίας αυξάνονται συνεχώς, πράγμα διόλου τιμητικό για μια κοινωνία και ένα κράτος δικαίου εν έτει 2022. Με αφορμή τον ρόλο της «Άσπας» στη σειρά «Σασμός» -θύμα ξυλοδαρμού από τον σύζυγό της- ευαισθητοποιήθηκα ακόμα πιο πολύ με το ζήτημα» δηλώνει η Βέρα Μακρομαρίδου και συνέχισε: «Προσπάθησα να καταλάβω τους λόγους και τα κίνητρα που φτάνει κάποιος να μειώσει, να χειροδικήσει και ίσως να σκοτώσει μια γυναίκα. Και ειλικρινά, δε βρήκα απάντηση. Βρήκα, όμως, πολλά που βοηθούν σε αυτό: τη βαθιά πατριαρχική πεποίθηση στα πάντα με την οποία μεγαλώνουμε γενιές και γενιές τώρα, την κατάχρηση εξουσίας και δεσπόζουσας θέσης, το σαθρό μας σύστημα που επιτρέπει και ενίοτε νομιμοποιεί τη βία προς κάθε εκ συνθήκης αδύναμο.

Προσπάθησα, επίσης, να καταλάβω τους λόγους που μια γυναίκα πείθεται ότι της αναλογεί μια τέτοια συμπεριφορά, είτε τη θεωρεί ένα μεμονωμένο περιστατικό χωρίς ιδιαίτερη βαρύτητα. Οι λόγοι είναι οι ίδιοι με τους προηγούμενους και ένας ακόμα. Η ενοχή της θηλυκής μας φύσης, ακόμα κι όταν αυτή δεν προκαλεί σε τίποτα. Μετά τη διετία του εγκλεισμού, το κίνημα metoo είναι εδώ πιο δυνατό για να βοηθήσει όλες αυτές τις γυναίκες – που είναι περισσότερες από όσες φανταζόμαστε – να μιλήσουν επιτέλους και να έχουν μια στήριξη. Μια στήριξη χωρίς αμφιβολίες και δεύτερες σκέψεις. Κι αν τελικά σκεφτώ πολύ προσωπικά ως πολίτης, γυναίκα, Βέρα, Άσπα, το μόνο που θα έλεγα θα ήταν αυτό: «Μίλα, δεν είσαι μόνη!»».

Διαβάστε επίσης:

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved