Κώστας Τουρνάς: «Δεν έγραφα ποτέ τραγούδια για να μπουν στα τσαρτ ή για να κάνουν επιτυχία»
ndpphoto.gr
Showbiz

Κώστας Τουρνάς: «Δεν έγραφα ποτέ τραγούδια για να μπουν στα τσαρτ ή για να κάνουν επιτυχία»

Ο  νέος δίσκος του Κώστα Τουρνά κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό με τον τίτλο «Αθώος».

Περιλαμβάνονται έντεκα καινούργια τραγούδια ερμηνευμένα από τη δική του φωνή, αλλά και η ζωντανή ηχογράφηση των διαχρονικών επιτυχιών του όπως αυτές ακούστηκαν στην τηλεοπτική εκπομπή «Σπίτι με το Mega» με τη συμμετοχή της Ελεωνόρας Ζουγανέλη, του Γιάννη Κότσιρα, του Δημήτρη Τσοπανέλλη, του Ρόμπερτ Ουίλιαμς, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Αύγουστο, μια απώλεια που στοίχισε πολύ στον 73χρονο τραγουδιστή και τραγουδοποιό.

Ο Κώστας Τουρνάς μίλησε για τα τραγούδια του, για τη διαχρονικότητά του αλλά και για το αν υπάρχουν σήμερα κομμάτια που τον γοητεύουν.

Πείτε μου λίγα λόγια για τον τίτλο. Εσείς είστε ο «Αθώος»;

«Έχω την εντύπωση ότι η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων διακατέχεται από κάποιου είδους αθωότητα, ίσως και αφέλεια. Ποτέ δεν έχουμε πλήρως σφαιρική εικόνα του τι συμβαίνει γύρω μας και των μηχανισμών που μας επηρεάζουν. Πολλοί όμως έχουν διεστραμμένη αντίληψη για τη ζωή και χρησιμοποιούν δόλια μέσα για να ελέγξουν τους άλλους, να τους επιβληθούν και να τους ακυρώσουν. Είμαστε σε ένα σημείο που η ανθρωπότητα δεν έχει ενηλικιωθεί. Όταν ένας άνθρωπος νομίζει ότι ηγείται και ότι είναι ανώτερος και καλύτερος από τους άλλους, σε μικρή ή σε μεγάλη κλίμακα, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για ώριμες κοινωνίες».

0146_KOSTAS_TOYRNAS_16102022.jpg

Σας λένε οι άνθρωποι ιστορίες από τη ζωή τους επειδή αγαπούν τα τραγούδια σας;

«Είναι πάρα πολλές αυτές οι ιστορίες. Όταν φτιάχνεις ένα τραγούδι, στην ουσία τι κάνεις; Καταφέρνεις να εκφράσεις κάτι που θα μπορούσε να μπει στο στόμα κάποιου άλλου που δεν μπορεί να το πει, επειδή δεν έχει τον τρόπο, δεν έχει τις λέξεις. Η δυνατότητα για έκφραση εμπεριέχει ένα στοιχείο λύτρωσης, εκφράζεσαι και φεύγει ένα βάρος από πάνω σου, ανακουφίζεσαι. Αυτή είναι η δουλειά μας. Δεν έγραφα ποτέ τραγούδια για να μπουν στα τσαρτ ή για να κάνουν επιτυχία, όσο κι αν χαιρόμουν όταν αυτό συνέβαινε. Ο στόχος μου δεν ήταν ποτέ το χιτ, πέρα από μια μικρή περίοδο το ‘88-’89 που βρέθηκα σε δύσκολη θέση και αναρωτήθηκα τι θα μπορούσα να κάνω για να έχω επιτυχία. Μιλάμε για μια πολύ σύντομη παρένθεση σε όλη μου την πορεία. Με ένοιαζε πάντα τι αξίζει να ειπωθεί, τι θα μπορούσα να γράψω επειδή ένιωσα κάτι το οποίο, διατυπώνοντάς το, ίσως να βοηθούσε τους ανθρώπους με ένα προικιό ζωής, με κάτι σημαντικότερο από την τροφή ή τον ύπνο τους. Ένας ανακουφισμένος άνθρωπος, κάποιος που έχει εκφραστεί, είναι λίγο πιο ελαφρύς, άρα και λίγο πιο ανοιχτός στη ζωή».

Αυτό είναι που κάνει τα τραγούδια διαχρονικά;

«Δεν με απασχολεί η διαχρονικότητα. Σου δίνει χαρά φυσικά να βλέπεις ένα τραγούδι που έγραψες το 1975 να είναι ζωντανό και στο τώρα. Δεν γίνεται σκόπιμα, αν σκέφτεσαι όταν δημιουργείς τι αξίζει να πεις και να το καταγράψεις με λέξεις και νότες, αυτό από μόνο του βάζει μια μικρή προϋπόθεση διαχρονικότητας. Ο άνθρωπος δεν αλλάζει από γενιά σε γενιά, η ψυχή και η ουσία μας έχουν κοινές ρίζες, φόβους, συναισθήματα και ανάγκες. Αυτό που αλλάζει είναι αν στη διαδρομή του κάποιος θα ακολουθήσει τη δημιουργία, το φως, ή την καταστροφή».

201903251030580.2471_KOSTAS_TOYRNAS_2332019.JPG

Ακούτε σήμερα κομμάτια που σας γοητεύουν;

«Ελάχιστα. Επικρατεί, ξέρετε, ένα μπέρδεμα. Μια εξαιρετική παραγωγή, μια ωραία φωνή ή μελωδία μπορούν εύκολα να μας γοητεύσουν και να μας βοηθήσουν να εκτονωθούμε, να μας προκαλέσουν μια πρόσκαιρη ευχαρίστηση, όμως αυτό είναι διασκέδαση, ξεσάλωμα και όχι ψυχαγωγία. Με την πραγματική ψυχαγωγία γίνεται κάτι πιο βαθύ, αυτό που λέμε σε μαθαίνω να ψαρεύεις για να τρως και δεν προσπαθώ απλώς να σου δώσω ένα ψάρι να φας», είπε ο Κώστας Τουρνάς στο Βήμα.

Διαβάστε επίσης:

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved