Σωτήρης Τσαφούλιας: Τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει τη μαγεία μιας κινηματογραφικής αίθουσας
NDP photo agency
Showbiz

Σωτήρης Τσαφούλιας: Τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει τη μαγεία μιας κινηματογραφικής αίθουσας

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας είναι πολυάσχολος, με την πετυχημένη του σειρά,Έτερος Εγώ,  να διανύει την τρίτη και τελευταία της σεζόν στην Cosmote TV, ύστερα από το ανατρεπτικό φινάλε της περασμένης περιόδου.

Ταυτόχρονα, σκηνοθετεί το θεατρικό έργο «Επισκέπτης» στη θεατρική σκηνή του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», έναν χρόνο μετά την πετυχημένη παράσταση «Αινιγματικές παραλλαγές» του ίδιου συγγραφέα.

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας μίλησε στην εφημερίδα Αυγή για την πορεία της αστυνομικής σειράς που έχει σφραγίσει την καριέρα του, για τις θεατρικές ανησυχίες του και για όλα κατακλύζουν την καλλιτεχνική επικαιρότητα.

3150_THOMAIDIS_PAPALAMPROY_TSAFOYLIAS_VAKOYSIS_2022023.jpg

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες επιρροές σου μεγαλώνοντας, όχι μόνο από το σινεμά, προτού αποφασίσεις να εκφραστείς καλλιτεχνικά;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου με μάγευε ο κόσμος των παραμυθιών. Κάθε φορά που η προγιαγιά μου μού έλεγε ένα παραμύθι, έμενα μέσα σε αυτό με όλο μου το είναι, και μάλιστα αργούς αρκετά να βγω από αυτό. Το σκεφτόμουν μέρες. Νομίζω ότι αυτή η διαδικασία, να μετατρέψεις σε εικόνα ένα συναίσθημα και να το μοιραστείς, ήταν η βασική μου επιρροή. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες επιρροές, είναι δύσκολο να εντοπίσεις τη σταγόνα που κάνει ένα ποτήρι να ξεχειλίσει. Είναι χιλιάδες, και κάθε χρόνος που περνά προστίθενται και άλλες. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το πότε βλέπεις μια ταινία ή μια σειρά. Σε ποια ηλικία, σε ποια συναισθηματική στιγμή. Μπορεί να δεις μια ταινία και να μην σου πει τίποτα και να την ξαναδείς μερικά χρόνια αργότερα κάτω από άλλες συνθήκες και να σε σημαδέψει με ποικίλους τρόπους ή το αντίθετο. Να ξαναδείς μια ταινία που σε είχε σημαδέψει και να διαπιστώσεις πως πλέον δεν σου λέει τίποτα. Ο βασικός άξονάς μου πάντως είναι από την παρατήρηση του κόσμου γύρω μου αλλά και του εαυτού μου μέσα σε αυτόν. Η ανάγκη να μοιραστώ μια απορία μου με τον κόσμο. Μια ιστορία που θα βάλει το μυαλό στη διαδικασία μιας ερώτησης. Γιατί η ερώτηση είναι έρωτας. Σε εξελίσσει.

202202051111320.5107_SOTIRIS_TSAFOYLIAS_422022.jpg

Ξεκίνησε ο τρίτος κύκλος της σειράς «Έτερος Εγώ: Νέμεσις», που θα είναι και η τελευταία. Πώς θα προσεγγίσετε αισθητικά και αφηγηματικά το μυστήριο και την εξέλιξη της ιστορίας σε αυτά τα 8 επεισόδια;

Η αισθητική της σειράς παραμένει η ίδια όπως και στους προηγούμενους κύκλους. Τα σενάρια αυτή τη φορά έχουν κάποιες διαφοροποιήσεις ως προς την πλοκή, είναι αρκετά πιο σύνθετα, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι πρόκειται για τον πιο ανθρωποκεντρικό κύκλο από άποψη γραφής που έχουμε γράψει μέχρι τώρα.

Μετά τον «Κοινό παρονομαστή» και την ταινία «Έτερος Εγώ» δεν είχατε άλλη κινηματογραφική απόπειρα. Σε μια εποχή που οι κινηματογραφικές αίθουσες αναζητούν τους θεατές που χάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και τις πλατφόρμες να καθηλώνουν τον κόσμο, έχετε τη διάθεση και το κουράγιο να επιστρέφετε στο σινεμά;

Φυσικά. Και τη διάθεση έχω, και το κουράγιο, αλλά και το σενάριο. Την κατάλληλη στιγμή θα το κάνω. Τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει τη μαγεία μιας κινηματογραφικής αίθουσας. Να μοιράζεσαι ένα παραμύθι με δεκάδες άλλους ανθρώπους που, ενώ σου είναι άγνωστοι, γίνεσαι μαζί τους κοινωνός ενός ταξιδιού στον ίδιο χώρο και χρόνο. Άλλωστε η τάση αλλάζει. Σειρές με επεισόδια μικρής διάρκειας και ταινίες που ξεπερνούν τις 2 με 3 ώρες.

202202051118390.5144_SOTIRIS_TSAFOYLIAS_PIGMALION_DADAKARIDIS_422022.jpg

Πολλά έχουν γραφτεί για τον προορισμό του Netflix. To «Maestro» έκοψε πρώτο το νήμα, αλλά και το «Έτερος Εγώ» διαθέτει τα χαρακτηριστικά για να περάσει σε μια διεθνή πλατφόρμα. Τι είναι αυτό που αναζητούν οι υπεύθυνοι;

Δεν το γνωρίζω, ειλικρινά. Αν δείτε τα περιεχόμενα θα διαπιστώσετε ότι οι πλατφόρμες δεν είναι βραβείο ποιότητας. Είναι κάτι διαφορετικό, όπως και διαφορετικά είναι τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουν τις σειρές που αγοράζουν ή χρηματοδοτούν. Για μένα το σημαντικό ήταν να μπει η ελληνική γλώσσα στις διεθνείς πλατφόρμες και χαίρομαι πραγματικά που ο στόχος αυτός επετεύχθη, όπως χαίρομαι πολύ και για τον Χριστόφορο, που είναι ένας δημιουργός που το άξιζε και με το παραπάνω, είπε ο Σωτήρης Τσαφούλιας.

Διαβάστε επίσης:

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved