Στέλλα:Το σπίτι & ο δρόμος που γυρίστηκε το φινάλε της ταινίας που σάρωσε στις Κάννες 67 χρόνια μετά
Showbiz

Στέλλα:Το σπίτι & ο δρόμος που γυρίστηκε το φινάλε της ταινίας που σάρωσε στις Κάννες 67 χρόνια μετά

Στέλλα - Μελίνα Μερκούρη: Ήταν 21 Νοεμβρίου του 1955, όταν η ταινία-σταθμός έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Η Στέλλα με πρωταγωνίστρια την αξεπέραστη Μελίνα Μερκούρη αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα του Μιχάλη Κακογιάννη.

Αυτή ήταν η δεύτερη κατά σειρά ταινία του σπουδαίου σκηνοθέτη, και ένα χρόνο νωρίτερα είχε κάνει το ντεμπούτο του με το Κυριακάτικο Ξύπνημα, μία επίσης σημαντική ταινία για τον ελληνικό κινηματογράφο με διεθνείς διακρίσεις.

Όταν η Μελίνα Μερκούρη έχασε το Όσκαρ από τα βιολετί μάτια της μεγάλης οθόνης

7aee1ca0be774fa1a04372cde80661a0-(1).jpg

Η “Στέλλα”, αποτέλεσε ταινία-σταθμό και για τη Μελίνα Μερκούρη, καθώς από τη μία την καθιέρωσε ως σταρ και από την άλλη ήταν ίσως η πρώτη πραγματικά “φεμινιστική” ταινία του ελληνικού κινηματογράφου.

Η θρυλική ταινία διακρίθηκε αρχικά με τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξένης Ταινίας το 1956 και με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ρετροσπεκτίβας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1960. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, ήταν το μεγάλο φαβορί για τον Χρυσό Φοίνικα, τον οποίο όμως δεν κέρδισε.

Η σκηνή του τραγικού φινάλε:

Στην επίμαχη σκηνή η Στέλλα και ο Αντώνης κατηφορίζουν την οδό Οικονόμου ενώ ταυτόχρονα ο Μίλτος εμφανίζεται από απέναντι, δηλαδή από την οδό Ιουστινιανού.

Δείτε στην παρακάτω Gallery πως είναι σήμερα ο ίδιος δρόμος αλλά και το σπίτι που έμεινε η κεντρική ηρωίδα:

Η πλοκή της ταινίας:

Η Στέλλα (Μελίνα Μερκούρη) είναι τραγουδίστρια στο κέντρο Παράδεισος, που διευθύνει η Μαρία (Σοφία Βέμπο). Στο ίδιο κέντρο τραγουδά και μια άλλη τραγουδίστρια, η Αννέτα (Βούλα Ζουμπουλάκη), που ζηλεύει τη Στέλλα. Το αγόρι της Στέλλας είναι ο Αλέκος (Αλέκος Αλεξανδράκης), γόνος πλούσιας οικογένειας, που αντιδρά έντονα σε αυτή τη σχέση. Η Στέλλα όμως αποφασίζει να θέσει τέρμα στη σχέση τους, πριν έρθει η φθορά αλλά και επειδή έχει ήδη εμφανιστεί ο Μίλτος, ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, που κέντρισε το ενδιαφέρον της.

Η Στέλλα αρχικά αποφεύγει τη στενή πολιορκία του Μίλτου, αργότερα όμως υποκύπτει στο πάθος και τη γοητεία του. Τον αγαπά· αγαπά όμως και την ελευθερία της. Θα χρειαστεί λοιπόν να κάνει μια σημαντική επιλογή, όταν εκείνος της κάνει πρόταση γάμου. Δέχεται μεν την πρόταση, αλλά με μισή καρδιά, αφού μια τέτοια απόφαση δεν είναι ταιριαστή με την ιδιοσυγκρασία της. Λίγο πριν από τον γάμο, την επισκέπτεται στο σπίτι της όπου βρίσκεται με την Αννέτα η μάνα του Μίλτου (Χριστίνα Καλογερίκου). Η γερόντισσα δίνει την ευχή της στη Στέλλα, η οποία, μόλις φεύγει η μέλλουσα πεθερά της, σηκώνεται και φεύγει και αυτή αφήνοντας την Αννέτα πίσω της να φωνάζει. Περνά την υπόλοιπη μέρα αλλά και τη νύχτα της με τον νεαρό θαυμαστή της Αντώνη (Κώστας Κακκαβάς), μια τυχαία γνωριμία. Τα χαράματα, επιστρέφοντας στο σπίτι της, την περιμένει ο Μίλτος, ο οποίος τη μαχαιρώνει στη μέση του δρόμου και, αμέσως μετά, την αγκαλιάζει φιλώντας την. Μαζεύεται κόσμος, ανάμεσά τους και η Αννέτα, η οποία φωνάζει στον Μίλτο να φύγει για να μη συλληφθεί, ενώ εκείνος συνεχίζει να αγκαλιάζει τη νεκρή Στέλλα, μοιάζοντας να μην ακούει τίποτα.

Διαβάστε επίσης:

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved