Δέσπω Διαμαντίδου: 21 χρόνια χωρίς την αγαπημένη ηθοποιό – Το Broadway και ο Γούντι Άλεν!
Σαν σήμερα, 18 Φεβρουαρίου, πριν από 21 χρόνια, έφυγε από τη ζωή η Δέσπω Διαμαντίδου, μια σπουδαία μορφή του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, με σημαντική παρουσία και στο εξωτερικό.
Με το ταλέντο, την προσωπικότητά της και τη χαρακτηριστική φωνή της, άφησε το δικό της αποτύπωμα στον καλλιτεχνικό χώρο, κερδίζοντας την αγάπη του κοινού.
Σπάνιο καρέ: Η Δέσπω Διαμαντίδου αγνώριστη σε vintage καρέ από τα παιδικά της χρόνια
Από την Καστέλλα στο Broadway
Γεννημένη στην Καστέλλα του Πειραιά, η Δέσπω Διαμαντίδου είχε από μικρή αγάπη για τις τέχνες και τα βιβλία. Μιλούσε τέσσερις ξένες γλώσσες και είχε ιδιαίτερη έφεση στις μεταφράσεις θεατρικών έργων.
Η καριέρα της γνώρισε τεράστια επιτυχία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η φιλία της με τη Μελίνα Μερκούρη ήταν αδελφική, και οι δυο τους συνεργάστηκαν στην εμβληματική ταινία «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασέν το 1960, που την έκανε γνωστή παγκοσμίως. Λίγα χρόνια αργότερα, η θεατρική μεταφορά της ταινίας, με τίτλο «Illya Darling», την οδήγησε στο Broadway, όπου έζησε και εργάστηκε για αρκετά χρόνια.

Η εξορία και η συνεργασία με τον Γούντι Άλεν
Το 1967, ενώ βρισκόταν στις ΗΠΑ, ξέσπασε η Χούντα στην Ελλάδα. Αντιδρώντας στο καθεστώς, αποφάσισε να μην επιστρέψει στη χώρα και παρέμεινε στην Αμερική μέχρι τη μεταπολίτευση.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στις ΗΠΑ, συμμετείχε στην ταινία «Ο Ειρηνοποιός» (1975) του Γούντι Άλεν, όπου υποδύθηκε τη μητέρα του πρωταγωνιστή, αφήνοντας το δικό της στίγμα στον διεθνή κινηματογράφο.
Η επιστροφή στην Ελλάδα και το τέλος μιας σπουδαίας διαδρομής
Μετά την πτώση της Χούντας, η Δέσπω Διαμαντίδου επέστρεψε στην Ελλάδα, συνεχίζοντας την καριέρα της στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Το πάθος της για την τέχνη δεν έσβησε ποτέ, ενώ μέχρι το τέλος της ζωής της παρέμενε δραστήρια και αγαπητή στον χώρο.

Έφυγε από τη ζωή στις 18 Φεβρουαρίου 2004, σε ηλικία 87 ετών, αφήνοντας πίσω της μια τεράστια κληρονομιά. Η κηδεία της πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Διαβάστε επίσης:
Δέσπω Διαμαντίδου: Η διεθνής καριέρα, η θυελλώδης σχέση με τον Παπαμιχαήλ & οι καυγάδες με την Αλίκη
Βουγιουκλάκη – Παπαμιχαήλ: «Όταν αρραβωνιάστηκαν η Δέσπω Διαμαντίδου πληγώθηκε πάρα πολύ»
Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Το σκάνδαλο με την προσωπική του ζωή πριν γίνει ζευγάρι με τη Βουγιουκλάκη!