
Περικλής Λιανός: «Κάποτε οι πρόβες με κάποιους σκηνοθέτες ήταν μαρτύριο, αλλά θεωρείτο κανονικότητα»
Ο Περικλής Λιανός ανοίγει την καρδιά του και μιλά για τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του, το πώς η υποκριτική λειτούργησε για εκείνον σαν ψυχοθεραπεία, αλλά και για τις σκιές του καλλιτεχνικού χώρου.
Με ειλικρίνεια και ευαισθησία, θυμάται προσωπικές απώλειες, καταγγέλλει κακοποιητικές συμπεριφορές και σχολιάζει αν το #MeToo κατάφερε τελικά να φέρει ουσιαστική αλλαγή.
Περικλής Λιανός: Πείνασα στη ζωή μου, όταν αποφάσισα να εγκαταλείψω το δικηγορικό μου γραφείο...

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη ζωή σας που η υποκριτική λειτούργησε για εσάς ψυχοθεραπευτικά;
Στις απώλειες των γονιών μου, αλλά κυρίως της μητέρας μου που έπρεπε να παίξω σε παράσταση. Ήταν Χριστούγεννα του 2016, όταν είχα δύο παραστάσεις για τους «12 ενόρκους». Τότε μου τηλεφώνησαν ότι η μητέρα μου, έπεσε σε κώμα και είναι θέμα 3-4 ωρών να πεθάνει. Δεν ξέρω πού βρήκα τη δύναμη να παίξω. Θυμάμαι μόλις τελείωσε η παράσταση, πήρα το αυτοκίνητο και έτρεξα να την προλάβω ζεστή στο νοσοκομείο του Αγρινίου που νοσηλευόταν. Μετά είπα τι αποκούμπι είναι η δουλειά αυτή.
Πιστεύετε ότι ο καλλιτεχνικός χώρος μετά το #metoo εξυγιάνθηκε;
Δεν ξέρω, δεν είμαι τόσο αισιόδοξος. Δεν έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα. Το κέρδος είναι ότι οι κακοποιητικές συμπεριφορές δεν θεωρούνται φυσιολογικές, όπως συνέβαινε παλιά. Ευτυχώς τώρα όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι έτσι το θέατρο. Η νοσηρότητα δεν είναι στοιχείο της τέχνης, για να σε κάνει πιο ταλαντούχο και αποδοτικό. Μπορείς να αποδώσεις και με σεβασμό και με αγάπη. Κάποτε οι πρόβες με κάποιους σκηνοθέτες ήταν μαρτύριο, αλλά θεωρείτο κανονικότητα.
Έχετε ζήσει άσχημα σκηνικά;
Ναι, με βρισιές και λέγαμε εντάξει θα περάσει. Μια φορά σε μια παράσταση με έναν πολύ σπουδαίο σκηνοθέτη που δεν ζει πια, μου φερόταν πάρα πολύ άσχημα και δεν μπορούσα να καταλάβω το γιατί. Στην πρεμιέρα όμως, με λάτρεψε. Παίζουν με την ψυχούλα μας και είναι μια δουλειά που κάθε ψυχάκιας όταν αποκτούσε εξουσία, έκανε τους ψυχολογικούς εμετούς του πάνω στους άλλους.
Πηγή: Λοιπόν