Instagram / dina.nikolaou
Ντίνα Νικολάου: «Πάρα πολλοί άνδρες σεφ έχουν την κακοποίηση στο αίμα τους»
Η Ντίνα Νικολάου σε μια εξομολόγηση καρδιάς.
Η τριαντάχρονη άκρως επιτυχημένη διαδρομή της τόσο στην Γαλλία, όσο και στην Ελλάδα, η έδρα ελληνικής κουζίνας στη μεγαλύτερη ακαδημία γαστρονομίας στο Παρίσι, το νέο φιλόδοξο project της, οι κακοποιητικές συμπεριφορές ανδρών chef αλλά και το όραμα της να βοηθήσει τις επόμενες γενιές γυναικών του κλάδου της.
- Έχεις βιώσει κακοποιητικές συμπεριφορές στη δουλειά;
Υπάρχει τρομερή πίεση στην κουζίνα. Πάρα πολλοί άνδρες σεφ έχουν την κακοποίηση στο αίμα τους. Οι προηγούμενες γενιές επαγγελματιών ήταν αυστηροί, απαίδευτοι, πετούσαν μαχαίρια, ούρλιαζαν, έβριζαν μέσα στον χώρο. Εγώ είχα την τύχη να κάνω τη δική μου δουλειά, να είμαι σε ένα χώρο που τον ορίζω και θέτω τους κανόνες, αλλά έχω πάει σε πολλές κουζίνες ως φιλοξενούμενη.
Πριν από πέντε χρόνια στη Νίκαια της Γαλλίας μου συνέβη το εξής. Έχω έναν πελάτη- φίλο που είναι Αμερικάνος και όταν ταξιδεύει στην Ευρώπη του μαγειρεύω. Με κάλεσε λοιπόν σε πεντάστερο ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του στη Νίκαια, σε ένα δείπνο με ελληνική κουζίνα που ήθελε να κάνει σε έξι δικούς του ανθρώπους.
Ντίνα Νικολάου: Έκανα μία συνταγή & μετά από 2 εβδομάδες είδα να την κάνει ακριβώς άλλος συνάδελφος

Ο σεφ του ενοχλήθηκε γιατί δεν έρχονταν απλά κάποιος άλλος επαγγελματίας, αλλά μία γυναίκα να μαγειρέψει και φέρθηκε απαράδεκτα. Σκέψου πώς δε μου έδωσε καν προσωπικό για να με βοηθήσει. Μη θέλοντας να δημιουργήσω πρόβλημα δεν ασχολήθηκα γιατί είναι στάση ζωής να τα βγάζω πέρα μόνη μου.
Όταν εκείνος διαπίστωσε ότι κατάφερα να φέρω εις πέρας την συνθήκη μου είπε υπονοώντας πώς είμαι μανταμίτσα «Δε θα φορέσετε το κραγιονάκι σας ή το έχετε ξεχάσει»; Του απάντησα « Το έφερα μην ανησυχείτε. Όποτε το θελήσετε ζητήστε το μου».
Το θεωρώ απαράδεκτα σεξιστικό να σχολιάσει ένας άνδρας αν βάφω τα χείλη μου. Δεν κατάλαβα σε τι με κάνει λιγότερο καλή επαγγελματία από εκείνον; Δεν έχει κανείς δικαίωμα να υποτιμά τον συνάνθρωπό του. Θέλω να σου πω πώς είμαι σε πάρα πολλές οργανώσεις στη Γαλλία και προσπαθούμε να πατάξουμε τη βία στην κουζίνα. Από την άλλη είναι πολύ πιο εύκολο να συνεργαστώ με Γάλλους συναδέλφους παρά με Έλληνες, ενώ δουλεύω απίστευτα με όλες τις Ελληνίδες τις οποίες λατρεύω και θα ήθελα πολύ κάποια στιγμή να ενωθούμε όλες μαζί. Ξέρεις πόσες φορές με παίρνουν τηλέφωνο και μου εξιστορούν τι τραβούν από άνδρες σεφ. Πρέπει συλλογικά να έχουμε μία φωνή ως γυναίκες στο επάγγελμα. Εάν το καταφέρω, θα αισθανθώ μεγάλη χαρά.

- Άρα σκέπτεσαι να δημιουργήσεις ένα δίκτυο γυναικών σεφ πανευρωπαϊκά;
Ας αρχίσουμε πρώτα με την Ελλάδα γιατί έχουμε διαφορετικά προβλήματα. Θα υπάρχει χώρος για όλες τις γυναίκες που ασχολούνται με τα επαγγέλματα της εστίασης. Εγώ θα αισθανθώ καλά αν αποχωρώντας από αυτό το επάγγελμα έχω κάνει ένα βήμα στο να βοηθήσω τις επόμενες γενιές γυναικών του κλάδου μας.
- Με εντυπωσιάζει ότι αντιμετωπίζεις κυρίως θέματα από τους Έλληνες και όχι από τους Γάλλους συναδέλφους σου. Για ποιο λόγο συμβαίνει ;
Δεν ξέρω. Έχω την αίσθηση ότι οι Έλληνες σεφ δεν έχουν καταλάβει ακόμη το ρόλο της γυναίκας επαγγελματία σεφ. Θα σου πω το εξής: Γνωστός Έλληνας συνάδελφος ο οποίος ήξερε πολύ καλά τη δουλειά μου, γιατί είχε επισκεφθεί πολλές φορές το εστιατόριο μου είπε «Εσύ θα λέγαμε Ντίνα είσαι διατροφολόγος» Του απάντησα «Ναι! Μπορεί να είμαι και διατροφολόγος. Έχω κάνει πολλά σεμινάρια άλλωστε. Όμως έχεις δοκιμάσει το φαΐ μου. Δεν ήταν αρκετά καλό, ώστε να αισθανθείς ότι είμαι μαγείρισσα», είπε η Ντίνα Νικολάου στο Down Town Κύπρου και τον Γιάννη Βίτσα.
Διαβάστε επίσης:
Η Ντίνα Νικολάου δίνει συνταγές για κουραμπιέδες & γεμιστά μελομακάρονα- Αυτό είναι το μυστικό της
Ντίνα Νικολάου: «Ζω 15 μέρες Παρίσι-15 Ελλάδα! Αυτό που κάνω είναι ασύλληπτο. Είναι παράνοια!»
Ντίνα Νικολάου: «Η τηλεόραση στην Ελλάδα μπήκε τυχαία στη ζωή μου»