Δύο χρόνια χωρίς τη Φώφη Γεννηματά και η προσφορά της συνεχίζει ακόμα να είναι σημαντική
Gossip Specials

Δύο χρόνια χωρίς τη Φώφη Γεννηματά και η προσφορά της συνεχίζει ακόμα να είναι σημαντική

Σήμερα γιορτάζεται ανά την υφήλιο η Παγκόσμια μέρα για τον καρκίνο του μαστού. Σαν σήμερα, πριν από δύο χρόνια, η γυναίκα που έδωσε την πιο γενναία μάχη με τη συγκεκριμένη ασθένεια, για την οποία εργάστηκε επισταμένα για πολλά χρόνια προκειμένου να έρθει ένα καλύτερο αύριο για όσες γυναίκες νοσούν, άφηνε την τελευταία της πνοή. 

Παιχνίδι της μοίρας; Μπορεί. Σίγουρα πάντως, η Φώφη Γεννηματά συνεχίζει να προσφέρει σε όλες εκείνες τις γυναίκες που νοσούν από τον καρκίνο του μαστού και καλούνται να τον πολεμήσουν.

Εκείνη είδε την ιστορία να επαναλαμβάνεται όταν στα 44 της χρόνια, το 2008, διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Ήταν στην ίδια ηλικία με τη μητέρα της όταν και εκείνη νόσησε από καρκίνο.

Δεν το έβαλε κάτω, δεν λιγοψύχησε, δεν είπε το γνωστό «γιατί σε μένα».

Πολλά τα «χτυπήματα» από τον καρκίνο

«Δεν τελειώνει η ζωή. Δεν σταματάς να είσαι γυναίκα και πρέπει να συνεχίσεις να ζεις», είχε πει για την μάχη της τονίζοντας ότι ένας από τους λόγους που είχε επιλέξει να μιλήσει ανοικτά, ήταν για να «σπάσει» αυτή την αντίληψη.

Όταν διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, μπήκε αμέσως στο χειρουργείο για την αφαίρεση του όγκου που είχε βρεθεί και αμέσως σχεδόν έφυγε για την Αμερική ώστε να υποβληθεί σε μία πρωτοποριακή, για την εποχή, θεραπεία.

«Για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα. Μετά, η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, αρχίσαμε να ζούμε φυσιολογικά και το ξεχάσαμε, το βγάλαμε από τη ζωή μας. Αλλά επανήλθε και αφού επανήλθε, μάθαμε να ζούμε με αυτό. Το Σάββατο το διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε ένα συνέδριο και μιλούσα από το βήμα», είχε πει η Φώφη Γεννηματά.

Τα χτυπήματα από τον καρκίνο στη ζωή της πάντως, δεν ήταν και λίγα. Εκτός από τη μητέρα της Κάκιας Βέργου που ήταν επίσης καρκινοπαθής, και ο αξέχαστος Γιώργος Γεννηματάς, μόλις επτά μήνες μετά τον θάνατο της πρώην γυναίκας του, έφυγε κι εκείνος, χτυπημένος από τον καρκίνο. Ήταν Απρίλιος του 1994.

«Παλεύαμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από δεκατριών χρονών. Μια ζωή μαζί. Το 1984, όταν αρρώστησε η μητέρα μου, πολύ δύσκολα μπορούσε να πει κανείς τη λέξη καρκίνος. Είχε καρκίνο στο μαστό. Ήταν ένα στίγμα για όλη την οικογένεια» είχε παραδεχτεί η αξέχαστη Φώφη Γεννηματά.

Η τελευταία μάχη και το πρόγραμμα που φέρει το όνομά της

Η τότε πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ άφησε στις 25 Οκτωβρίου, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», μετά από ηπατικό σοκ που προκάλεσε η υποτροπή της νόσου την τελευταία της πνοή. Η γιατρός της Αναστασία Κοτανίδου έκανε ό,τι ήταν επιστημονικά δυνατόν από την 11η Οκτωβρίου που είχε κλωνιστεί η υγεία της. Ήταν μόλις 56 ετών!

Δύο χρόνια μετά, είναι πάρα πολλοί οι λόγοι για να μνημονεύεται η Φώφη Γεννηματά για καλό σκοπό. Ο πιο σημαντικός είναι το Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά», την πρώτη ουσιαστική δράση προληπτικής ιατρικής που ανακοινώνεται από τους Υπουργούς Υγείας Θάνο Πλεύρη και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του συγκεκριμένου προγράμματος ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης είχε απευθύνει χαιρετισμό μιλώντας για τον αγώνα της πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Τότε είχε πει: «Το ζήτημα της πρόληψης και ειδικότερα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η Φώφη Γεννηματά είχε προσπαθήσει να το αναδείξει μέσα από όλες τις ιδιότητες που είχε, είτε στην πολιτική, είτε στη ζωή. Είτε ως Πρόεδρος, είτε ως Υπουργός, είτε ως απλή εθελόντρια, προσπαθούσε να πείσει και να πιέσει με ένα τρόπο τις γυναίκες να ασχοληθούν, να αποβάλλουν το φόβο.

Χαίρομαι λοιπόν που υπάρχει στην πραγματικότητα μία διακομματική συναίνεση στο θέμα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού και σίγουρα πρέπει να πούμε και πολλά συγχαρητήρια στην ίδια την κυβέρνηση για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα και στον Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θυμάμαι το είχε υποσχεθεί αμέσως μετά το θάνατο της Φώφης ότι θα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα στο όνομά της, ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, για να συμβολίσει την ανάγκη πρόληψης όλων των γυναικών».

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved