Είδαμε το «Ulster American» στο θέατρο Αθηνά και χειροκροτάμε ακόμη!
Ορέστης Τζιόβας, Κώστας Νικούλι, Γιούλη Τσαγκαράκη στο θέατρο Αθηνά
Exodos

Είδαμε το «Ulster American» στο θέατρο Αθηνά και χειροκροτάμε ακόμη!

Πιο επίκαιρη από ποτέ η παράσταση «Ulster American», που παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Αθηνά από τα τέλη Οκτωβρίου και σημειώνει ήδη τεράστια επιτυχία.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο πλήρως ανακαινισμένο θέατρο Αθηνά οι θεατές έχουν την ευκαιρία να μπουν βαθιά σε μια ιστορία που φέρνει στο προσκήνιο παθογένειες της κοινωνίας με έναν τρόπο που μπορεί να τις ξορκίσουν.

Γιατί όταν το «αστείο» έρχεται σε απόλυτη αρμονία με το «αιχμηρό», τότε η σάτιρα παίρνει τη θέση που της αξίζει στο σανίδι. Είναι γεγονός πως η μαύρη κωμωδία στην Ελλάδα εμπεριέχει ένα ρίσκο που αν πετύχει τότε έχει κάνει κανείς την απόλυτη επιτυχία. Και στο θέατρο Αθηνά γνωρίζουν από επιτυχίες, δεν ήταν λοιπόν διόλου τυχαία η επιλογή αυτής της παράστασης.

ulster-american-athina-(4).jpg

Ulster American, του Ντέιβιντ Άιρλαντ σε σκηνοθεσία Μανώλη Δούνια στο Θέατρο Αθηνά

Σαρωτικοί οι πρωταγωνιστές υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Μανώλη Δούνια, ο οποίος με τρόπο αριστοτεχνικό έχει κάνει τη μετάφραση δίνοντας στο κοινό αυτό που θέλει να δει και να αφουγκραστεί. Ορέστης Τζιόβας, Κώστας Νικούλι και Γιούλη Τσαγκαράκη με πάθος και ένταση ξεδιπλώνουν τους ήρωες τους μέσα από ένα καθηλωτικό «ξεγύμνωμα» που κάνει το κοινό να κατανοήσει πλήρως πώς οι γωνίες των παθογενειών της κοινωνίας δεν «στρογγυλεύουν» ποτέ αν εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε έτοιμοι να τις καταρρίψουμε.

ulster-american-athina-(2).jpg

Ulster American, του Ντέιβιντ Άιρλαντ σε σκηνοθεσία Μανώλη Δούνια στο Θέατρο Αθηνά

Haris Germanidis

Και το κοινό στο τέλος έχει καταφέρει μέσα από τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών να τολμήσει αυτό που φαντάζει ακατόρθωτο, να εκφράσει σκέψεις που λίγοι μπορούν γιατί το φορτίο του φόβου έρχεται να παραμεριστεί από τη δημιουργικότητα αυτής της παράστασης.

Και αυτό επιβεβαιώνεται στο χειροκρότημα.

Λίγα λόγια για το έργο

ulster-american-athina-(3).jpg

Ulster American, του Ντέιβιντ Άιρλαντ σε σκηνοθεσία Μανώλη Δούνια στο Θέατρο Αθηνά

Τρεις καλλιτέχνες, ένας ηθοποιός, μια συγγραφέας και ένας σκηνοθέτης συναντιούνται σε ένα άδειο θέατρο για να συζητήσουν το έργο που πρόκειται να ανεβάσουν και φιλοδοξούν ότι θα απογειώσει τις καριέρες τους. Ο Τζέι, ο βραβευμένος με Όσκαρ αμερικανός ηθοποιός επιθυμεί διακαώς να συνδεθεί με τις ιρλανδικές ρίζες του. Ο Λη, ο άγγλος ανερχόμενος σκηνοθέτης είναι διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να ξεχωρίσει. Και η Ρουθ η μαχητική βορειο-ιρλανδή συγγραφέας πασχίζει να κάνει την φωνή της να ακουστεί.

Όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά, μέχρι την στιγμή που αρχίζουν να συζητούν τις προκλήσεις του έργου. Κουβέντα στην κουβέντα, οι αληθινοί τους χαρακτήρες αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια, καθώς περνούν τις «κόκκινες γραμμές» τους, η πολιτική ορθότητα πάει περίπατο και η παθιασμένη συζήτηση μετατρέπεται σε βίαιη έκρηξη…

Το Ulster American πραγματεύεται τις εκφοβιστικές μεθόδους της εξουσίας, την σύγχυση της πολιτισμικής ταυτότητας, την ανεξέλεγκτη δύναμη των social media, την cancel culture, το κίνημα #metoo και την φίμωση της γυναικείας φωνής – παραμένει όμως ένα έργο εξωφρενικά αστείο και αιχμηρό. Μια σάτιρα για θέματα του σήμερα, θέματα που λίγοι θα τολμούσαν να αγγίξουν, για σκέψεις που πολλοί κάνουν αλλά πολύ λίγοι τολμούν να εκφράσουν. Είναι ένα τολμηρό έργο για την υποκρισία αυτών που απολαμβάνουν τα προνόμια μιας πατριαρχικής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα διατυμπανίζουν το πόσο φεμινιστές, πόσο προοδευτικοί και πόσο «woke» είναι.

Συντελεστές της παράστασης Ulster American:

• Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Μανώλης Δούνιας
• Πρωταγωνιστούν: Ορέστης Τζιόβας, Κώστας Νικούλι, Γιούλη Τσαγκαράκη
• Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
• Κοστούμια: Κέλλυ Σταματοπούλου
• Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστιάννα Μαριόλη
• Παραγωγή: MAROSSOULIS Productions
• Επικοινωνία/Προβολή: Αγλαΐα Παγώνα

Οι Τέλειοι Ξένοι στο gossip-tv - Η παράσταση επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Αθηνά

Θέατρο Αθηνά: Οι Τέλειοι Ξένοι έκαναν πρεμιέρα και ήταν όλοι εκεί!

Ο Πέτρος Λαγούτης καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Αθηνά

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved