3 Χρόνια – 3 Μνημόνια: Πίσω απ’ όσα ζήσαμε
Media

3 Χρόνια – 3 Μνημόνια: Πίσω απ’ όσα ζήσαμε

Τρία χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που η Ελλάδα μπήκε στη δίνη των Μνημονίων.

Από τον Μάιο του 2010 μέχρι και σήμερα, έχουν μεσολαβήσει γεγονότα που άλλαξαν τη ζωή μας και αποφάσεις που σφράγισαν το μέλλον μας. Ο δημοσιογράφος Θάνος Δημάδης επιχειρεί μία ιστορική αποτίμηση όσων ζήσαμε αλλά και όσων διαδραματίστηκαν στο παρασκήνιο τα τελευταία τρία χρόνια. Την Τετάρτη 24 Απριλίου, στις 24:00, θα προβληθεί το δεύτερο μέρος της μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας, η οποία διήρκησε τρεις μήνες και πραγματοποιήθηκε επιτόπου στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Μέσα από μία σειρά αποκλειστικών συνεντεύξεων που εξασφάλισε για τον Alpha από την Ουάσινγκτον, τη Βοστόνη, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ο Θάνος Δημάδης, - ο οποίος κάλυψε την ελληνική κρίση από το 2010 μέχρι και σήμερα ως ανταποκριτής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ουάσινγκτον και τα Ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες - αποκαλύπτει το παρασκήνιο, ερμηνεύει γεγονότα και αναλύει συσχετισμούς.

Ανώτατα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι οικονομολόγοι, Ευρωπαίοι και Γερμανοί αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, και κορυφαίοι διανοητές όπως ο Νόαμ Τσόμσκυ μιλούν στον Alpha, δίνοντας σε όλους μας τη δυνατότητα να δούμε πίσω απ' όσα ζήσαμε.

Στο δεύτερο μέρος, την Τετάρτη 24 Απριλίου, ο Θάνος Δημάδης εστιάζει την έρευνά του στον πολιτικό αντίκτυπο της κρίσης στην Ελλάδα, επιχειρώντας να διερευνήσει αν όντως επρόκειτο για μία ιδιαίτερα συντονισμένη προσπάθεια από κέντρα λήψης αποφάσεων του εξωτερικού ώστε να εκβιάσουν την πολιτική συναίνεση στη χώρα μας. Πρόσωπα–κλειδιά αλλά και γνωστοί αναλυτές επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα, όπως: Ποιος ήταν ο απώτερος σκοπός της πρωτοβουλίας Παπανδρέου για το δημοψήφισμα; Πώς αντιμετώπιζαν στο εξωτερικό τον Αντώνη Σαμαρά από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Τι λέει ο Ρίτσαρντ Πάρκερ, προσωπικός σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου και καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σήμερα, για εκείνες τις κρίσιμες στιγμές; Ποιοι και γιατί δημιούργησαν το σκηνικό πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ; Τι λένε οι Βρυξέλλες γι' αυτό και πώς απαντά η Μαρία Δαμανάκη για τα ερωτηματικά που δημιούργησε η σχετική δήλωσή της εκείνη την εποχή;

Επίσης, σημαντικό κομμάτι της εκπομπής αποτελεί η αποκλειστική συνέντευξη του μεγάλου διανοητή, Νόαμ Τσόμσκυ, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρεται σε έννοιες όπως αυτή της Δημοκρατίας αλλά και στον ρόλο της νέας γενιάς. Παράλληλα, ο Θάνος Δημάδης κάνει μία σύνδεση του χθες με το σήμερα, μέσα από την ξεχωριστή ιστορία της "Γιασμίν" από το ΔΝΤ, της άστεγης που τα τελευταία χρόνια ζει στο πάρκο απέναντι από τα κτίρια της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην καρδιά της Ουάσινγκτον.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved