Eurovision 2023: Tα αντιπολεμικά τραγούδια του διαγωνισμού
Eurovision

Eurovision 2023: Tα αντιπολεμικά τραγούδια του διαγωνισμού

Το ματωμένο 2022 επισκίασε τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έδωσε περιθώριο για διαφορετικό αποτέλεσμα.

Η ετυμηγορία του ευρωπαϊκού κοινού ήταν απολύτως σαφής και μάλιστα πολύ πριν από τον μεγάλο τελικό. Οι τηλεθεατές ανέδειξαν νικητή με στοχευμένο μήνυμα για μία ακόμη χρονιά χαρίζοντας στην Ουκρανία για 3η φορά την Πρώτη θέση από το 2004 μέχρι το 2022. To Stefania των Kalush Orchesra πήρε την πρωτιά και μάλιστα με διαφορά από τους αντιπάλους. Ο διαγωνισμός θα φιλοξενηθεί φέτος από το Ηνωμένο Βασίλειο που πέρυσι κατέκτησε τη δεύτερη θέση.

Η αναφορά στον πόλεμο δεν θα μπορούσε να λείπει και φέτος από τη σκηνή του 67ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision. Αρκετές είναι οι χώρες που επιμένουν και φέτος με πολεμικό μήνυμα και 4 από αυτές θέλουν σίγουρα κάτι να μας πουν.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: “Πρέπει να ξέρεις πότε να δείξεις το μεσαίο δάχτυλο”

Η φετινή συμμετοχή της Ουκρανίας υιοθετεί 100% ‘δυτικό’ ήχο. Θα μπορούσε κάποιος να το θεωρήσει και συμβολικό της διάθεσης των Ουκρανών απέναντι στη Δύση. Οι στίχοι είναι γενικευμένα εμψυχωτικοί και θα μπορούσαν να ταιριάξουν με πολλές διαφορετικές δύσκολες καταστάσεις.


ΤΣΕΧΙΑ: “Μην πειράζετε την αδελφή μου!”

Από την πρώτη στιγμή άφησε θετικές εντυπώσεις η συμμετοχή της Τσεχίας. Το νόημα του τραγουδιού των Vesna, που μιλάει για το “Στέμμα της αδελφής τους” έχει δύο αναγνώσεις. Η μία αφορά την γυναικεία αλληλεγγύη, με αναφορά τόσο στο MeToo όσο και στα δεσμευτικά πρότυπα ομορφιάς και συμπεριφοράς που επιβάλλει η ανδροκρατούμενη κοινωνία. Η δεύτερη ανάγνωση είναι η στήριξη στην “αδελφή Ουκρανία”.

ΕΛΒΕΤΙΑ: “Δεν θέλω να γίνω στρατιώτης”

Ένα κλασικό αντιπολεμικό τραγούδι, με στίχους που δεν υπονοούν πράγματα ή έχουν δεύτερες αναγνώσεις, αλλά τα λένε στα ίσια. Ο 21χρονος Remo Forrer είναι σε στρατεύσιμη ηλικία, αλλά μας λέει ευθέως ότι δεν θέλει να γίνει στρατιώτης.

ΚΡΟΑΤΙΑ: “Η μαμά αγάπησε έναν βλάκα ψυχοπαθή!”

Με ανατριχιαστικά σαφές αντιπολεμικό και αντιφασιστικό μήνυμα, με ευθείες αναφορές στον Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και τον Αδόλφο Χίτλερ. Η “μαμά Ρωσία” αγάπησε έναν βλάκα λένε μεταξύ άλλων οι στίχοι του τραγουδιού “Mama Šč!” που θα ερμηνεύσει το συγκρότημα LET3.

Διαβάστε επίσης:

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved