Όλγα Δαμάνη: Από τηλεφωνήτρια στη σκηνή του θεάτρου τέχνης
Showbiz

Όλγα Δαμάνη: Από τηλεφωνήτρια στη σκηνή του θεάτρου τέχνης

Δεκάδες οι δουλειές της Όλγας Δαμάνη στη μικρή, τη μεγάλη οθόνη και το θεατρικό σανίδι και όλες έχουν στεφθεί με επιτυχία.

Παρ’ όλα αυτά, η γιαγιά Ειρήνη του «Σασμού» διδάσκει με τον τρόπο της στους νεότερους του χώρου πώς να κρατούν χαμηλό προφίλ...

Η Ειρήνη Δαμάνη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 17 Νοεμβρίου του 1943, αλλά πριν καταλήξει στο θέατρο Τέχνης (1975), όπου και μαθήτευσε, έκανε αρκετές δουλειές. Πιο συγκεκριμένα, είχε εργαστεί ως δακτυλογράφος, ενώ κάποια στιγμή υπήρξε τηλεφωνήτρια και σε δικηγορικό γραφείο. Μια θέση που έμελλε να της αλλάξει τη ζωή, αφού ένας από τους πελάτες του γραφείου, ο Μάνος Κατράκης, την έπεισε να ασχοληθεί με το θέατρο. Στην αρχή της φάνηκε περίεργη η προτροπή του αλλά έπειτα από σκέψη και ενώ δεν μπορούσε να βρει έναν χώρο για να υπάρξει, αποφάσισε να ακολουθήσει τη συμβουλή του.

«Μέχρι τότε δεν ήξερα τι να κάνω», έχει δηλώσει σε συνέντευξή της, ενώ έχει τονίσει πως ένα από τα πρόσωπα που τη σημάδεψαν ήταν η Κατίνα Παξινού που αναφώνησε ένα μεγάλο μπράβο όταν την είδε στη σκηνή του Εθνικού θεάτρου. Από το 1975 έως το 1985 συνεργαζόταν με το θέατρο Τέχνης και συμμετείχε σε έργα όπως «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, «Βάκχες» του Ευριπίδη και πολλές άλλες, ενώ από το 1986 ως το 1995 συνεργάστηκε με το Εθνικό θέατρο στα έργα «Εξορία» του Π. Μάτεσι, «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, «Βεγγέρα» του Δ. Καπετανάκη, «Η δολοφονία του Μαρά» του Π. Bάις και πολλά άλλα.

Αφιερώθηκε στην τέχνη της και εκείνη της ανταπέδωσε την πίστη της. Aυτός είναι και ο λόγος που δεν έκανε οικογένεια. «Δεν αισθάνθηκα ότι έλειπε κάτι από τη ζωή μου. Οταν αργότερα ένιωσα αυτή την έλλειψη, ήταν αργά», έχει αποκαλύψει, ωστόσο δεν σταματά να δουλεύει και να υπηρετεί την τέχνη της, παρά τα 78 της χρόνια. Μεταξύ άλλων έχει πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες ελληνικές σειρές, όπως: «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά», «Αέρινεε σιωπές», «Βεντέτα», «Γιούγκερμαν», «Η πρόβα του νυφικού», «Κάτω Παρτάλι», «Λόγω τιμής», «Τμήμα Ηθών», «Το νησί», «Οι ιστορίεε του αστυνόμου Μπέκα» κ.ά.

Φέτος, το κοινό την αποθεώνει στον «Σασμό», στον ρόλο της γιαγιάς Ειρήνης, της μητέρας του Μάρκου Βρουλάκη, η οποία συνομιλεί με τη φύση, παρατηρεί τα ασήμαντα και αδιόρατα σημάδια και κάποιες φορές διαβάζει το μέλλον από το πέταγμα και τις κραυγές των πουλιών. Στον κινηματογράφο, πρόσφατα πρωταγωνίστησε στην ταινία του Γιάννη Τσιμιτσέλη «Για πάντα».

Πηγή:TV24

Διαβάστε επίσης:

Σασμός: Πώς ήταν νέα η Όλγα Δαμάνη; Οι σειρές που έχει παίξει και ο ρόλος της γιαγιάς Ειρήνης

Συγκλονίζει η Μαρία Τζομπανάκη «Τον κουβαλούσαν στο σπίτι αιμόφυρτο κι έλεγε μαντινάδες…» (Video)

Κατέρρευσε η Νεκταρία Γιαννουδάκη: Ο σασμός της οικογένειάς της: «Η μάνα μου τον είδε να ξεψυχάει»

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved