Χαραλαμπίδης: Η φήμη που απέκτησα με έκανε συχνά να νοσταλγώ την εποχή που ήμουν φτωχός και άνεργος
Showbiz

Χαραλαμπίδης: Η φήμη που απέκτησα με έκανε συχνά να νοσταλγώ την εποχή που ήμουν φτωχός και άνεργος

Με γεμάτες τις μπαταρίες του επανέρχεται στο προσκήνιο ο ταλαντούχος ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρένος Χαραλαμπίδης, και μάλιστα με ένα εγχείρημα που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η πολύ γνωστή ταινία του «Φτηνά τσιγάρα», που σημάδεψε τη δεκαετία του '90 και αγαπήθηκε παράφορα από τη νέα γενιά, μετατρέπεται από τις 16 Φεβρουαρίου σε μιούζικαλ στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, παίρνοντας τη μορφή «ρομαντικής οπερέτας», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου.

Οταν του έγινε η πρόταση, ένιωσε πως η κινηματογραφική τέχνη του, που χωρίς ιδιαίτερα μέσα είχε δημιουργήσει πριν από 22 χρόνια, εμπνέει σήμερα άλλες τέχνες, όπως αυτή του μιούζικαλ. «Η ιδέα ανήκει στον διευθυντή της Εναλλακτικής Σκηνής, Αλέξανδρο Ευκλείδη, και στον συνθέτη Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, ο οποίος έγραψε 19 νέα τραγούδια για την παράσταση. Στην ουσία, είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την ταινία και, επειδή είναι αυτοβιογραφική, στην αρχή υπήρχε μια αμηχανία ως προς το ποιον ρόλο θα έκανα εγώ στην παράσταση. Βέβαια, δεν μπορούσα να κάνω τον εαυτό μου, που ήταν τότε 29 ετών. Ετσι, κάνω τον αφηγητή και είμαι ο συνδετικός κρίκος του παρελθόντος και του παρόντος. Η πιο μεγάλη δυσκολία της μετατροπής της ταινίας σε μιούζικαλ ήταν ότι στη σκηνή δεν υπάρχουν οι ευκολίες του κινηματογράφου. Εγώ έκανα πλάνα στην άδεια Αθήνα του 1999, με μόνο δύο ανθρώπους να περπατάνε στην άδεια Πανεπιστημίου. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί σε ένα θέατρο», αναφέρει ο Ρένος Χαραλαμπίδης.

Πώς, όμως, προέκυψε ο τίτλος «Φτηνά τσιγάρα»; «Ο τίτλος υποδηλώνει την ξενοιασιά του ανθρώπου που δεν ζητάει πολλά από τη ζωή του. Δεν τον ενδιαφέρουν η εύκολη οικονομική ζωή, οι ανέσεις και οι μεγάλες απολαύσεις, αλλά μια ποιητική και με βάθος ζωή. Και η ταινία' αυτή δημιουργήθηκε ρε μια εποχή που η Ελλάδα βρισκόταν σε ακριβώς αντίθετη κατάσταση, το 1999, όταν κορυφωνόταν το μεγάλο φαγοπότι. Ηρθε σε αντιπαράθεση με ό,τι συνέβαινε. Δημιουργήθηκε στο πέρασμα ακριβώς από τον 20ό στον 21ο αιώνα. Σήμερα η συνεργασία μου με τη Λυρική οριοθετεί την επανεκκίνηση μου οτον κινηματογράφο έπειτα από μία δεκαετία. Σε λίγο ξεκινώ την πέμπτη ταινία μου, τον "Νυχτερινό εκφωνητή", που θα γυριστεί μέσα στο 2022». Στη σκηνή της Λυρικής σε λίγες ημέρες δεν θα δούμε μια παράσταση με αναμμένα τσιγάρα. «Είμαι φανατικός αντικαπνιστής. Θα υπάρχουν πολλά στην παράσταση, αλλά όχι αναμμένα. Μόνο ως σύμβολα της μποέμικης ζωής, της σκέψης ότι μπορούμε να ζούμε και με λίγα. Πού να φανταζόμασταν το 1999 ότι σήμερα θα απαγορευόταν να καπνίζουμε στις καφετέριες», είπε.

Ο Ρένος Χαραλαμπίδης στην ταινία του, που έχει θέμα τον έρωτα δύο νέων ανθρώπων, έλεγε πως είναι συλλέκτης στιγμών, αλλά σήμερα μπορεί με πιο καθαρό τρόπο να εξηγήσει τι σημαίνει αυτή η φράση. «Η συλλογή των προσωπικών μου στιγμών δεν αποφεύγει και τις πικρές, γιατί θεωρώ ότι αυτές είναι στιγμές μεγάλης διδαχής. Είμαι από αυτούς που μετανιώνουν για λάθη και αστοχίες. Αλλά τα κρατάω στο σακίδιο των εμπειριών μου, ώστε να μην τα ξανακάνω. Εχω περάσει πολλές πικρές στιγμές. Η φήμη που απέκτησα στη ζωή μου με έκανε πολλές φορές να νοσταλγώ την εποχή που ήμουν φτωχός και άνεργος», κατέληξε στη Secret.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved