Τι λένε οι ηθοποιοί που έπαιξαν στις χρυσές εποχές της ασπρόμαυρης τηλεόρασης;
Media

Τι λένε οι ηθοποιοί που έπαιξαν στις χρυσές εποχές της ασπρόμαυρης τηλεόρασης;

Η ΕΤ1 ανέσυρε από τα μπαούλα της μία σειρά του 1975: «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», βασισμένος στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη και σκηνοθετημένος από τον Βασίλη Γεωργιάδη, ζει ξανά τη σταύρωσή του από την περασμένη εβδομάδα.

Με αφορμή λοιπόν αυτό τρεις σπουδαίοι ηθοποιοί μιλούν στο Βήμα για την εποχή εκείνη. Επειδή «"πατάνε" σε σπουδαία κείμενα» όπως επισημαίνει ο Φαίδων Γεωργίτσης που έχει δουλέψει σε παραγωγές εκείνης της εποχής. Επειδή «οι ηθοποιοί είχαν μια αμεσότητα στο παίξιμό τους και μια αλήθεια που σήμερα δυσκολεύεσαι να βρεις» κατά τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου, και εκείνη της γενιάς των καλλιτεχνών που δίχως να γνωρίζουν τις τεχνικές λεπτομέρειες στάθηκαν μπροστά στις κάμερες «και βάλαμε τα δυνατά μας, κάναμε ότι μπορούσαμε. Εχοντας όμως δίπλα μας καλούς σκηνοθέτες.

Επειδή, όπως συμπληρώνει και ο Δάνης Κατρανίδης «Όχι μόνο ευτυχήσαμε να ερμηνεύσουμε σελίδες της ελληνικής λογοτεχνίας, όχι μόνο βρεθήκαμε στα χέρια σκηνοθετών που μας οδήγησαν σωστά, αλλά διαθέταμε και ένστικτο: δεν είχαμε τεχνογνωσία, είχαμε όμως καταλάβει το "κόλπο". Παρ' ότι ως ηθοποιοί του θεάτρου ήμασταν μαθημένοι να φέρνουμε το συναίσθημα "μπροστά", ώστε να περνάει στην πλατεία, στην τηλεόραση καταφέραμε κάτι που σήμερα διδάσκεται: να παίξουμε "κρύβοντας" το συναίσθημα και να αφήσουμε την κάμερα να το ανακαλύψει. Αυτός είναι ο τρόπος ερμηνείας που ζητά η τηλεόραση».

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved