Η Ελλάδα στις Κάννες 2016
Hollywood

Η Ελλάδα στις Κάννες 2016

Το Φεστιβάλ Καννών 2016, η πιο σηµαντική γιορτή του παγκόσµιου σινεµά, ετοιµάζεται για ακόµα µία χρονιά να υποδεχθεί, από τις 11 έως τις 22 Μαΐου, τα αστραφτερά αστέρια του κινηµατογραφικού στερεώµατος και τις πιο φρέσκες δηµιουργίες της έβδοµης τέχνης.

Η φετινή διοργάνωση, µάλιστα, έχει ιδιαίτερη σηµασία για τη χώρα µας, αφού τρεις ταινίες µε ελληνικό ενδιαφέρον προβάλλονται σε διαφορετικά τµήµατα του φεστιβάλ. Ελληνική... αύρα τυλίγει και τη φετινή κριτική επιτροπή, πρόεδρος της οποίας είναι ο διάσηµος Ελληνοαυστραλός σκηνοθέτης του «Mad Max», Τζορτζ Μίλερ, και µέλος η Ελληνοϊταλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης Βαλέρια Γκολίνο.
Η πρώτη από τις τρεις ελληνικές υπογραφές στις Κάννες είναι το ντοκιµαντέρ «Η τελευταία παραλία» του Θάνου Αναστόπουλου. ∆εν είναι η πρώτη φορά που ταινία του προβάλλεται σε διεθνές φεστιβάλ. Είχαν προηγηθεί η «∆ιόρθωση» και η «Κόρη». Τρία φιλµ του έχουν φιλοξενηθεί στο Ρότερνταµ και στο Βερολίνο, όµως είναι η πρώτη φορά που ο καλός σκηνοθέτης θα βρεθεί στο κόκκινο χαλί των Καννών. «Το ότι υποβάλαµε το ντοκιµαντέρ µας ‘‘Η τελευταία παραλία’’ ήταν µια πράξη... ποιητική», λέει ο Θ. Αναστόπουλος στη Real. «∆εν περιµέναµε τίποτα, γιατί οι Κάννες παίρνουν ελάχιστες ταινίες τεκµηρίωσης». Η «Τελευταία παραλία», την οποία ο Θάνος Αναστόπουλος συνσκηνοθέτησε µε τον Νταβίντε Ντελ Ντέγκαν, συµµετέχει στο τµήµα των «Ειδικών Προβολών» και µας αποκαλύπτει µια παραλιακή εγκατάσταση στην Τεργέστη, όπου ένας τοίχος χωρίζει (από το 1870 µέχρι σήµερα) τους άντρες λουόµενους από τις γυναίκες!
Μια άλλη, δύσκολη πραγµατικότητα περιγράφει το γαλλοελληνικό φιλµ «Γυρίζοντας τον κόσµο» -σε παραγωγή των Archipel35 (Γαλλία) και Blonde S.A. (Ελλάδα)- των Ντελφίν και Μιριέλ Κουλέν, που διαγωνίζεται στο τµήµα «Ένα κάποιο βλέµµα». Ο «τοίχος» εδώ χωρίζει την εµπόλεµη ζώνη του Αφγανιστάν από το ήρεµο, πολυτελές περιβάλλον ενός κυπριακού ξενοδοχείου. «Η ταινία είναι δραµατική», λέει η παραγωγός της Blonde S.A. Φένια Κοσοβίτσα. «Οι δύο ηρωίδες, που πολέµησαν µε τον γαλλικό Στρατό στο Αφγανιστάν, περνούν ένα τριήµερο ‘‘αποσυµπίεσης’’ από τις µάχες, προσπαθώντας να ενταχθούν στην κανονικότητα». Στο «Γυρίζοντας τον κόσµο» πρωταγωνιστούν οι Αριάν Λαµπέντ, Soko, Μάκης Παπαδηµητρίου και Ανδρέας Κωνσταντίνου.
Μικρό αλλά θαυµατουργό το «Limbo» της Κωνσταντίνας Κοτζαµάνη. Η νέα ταινία της, που φέρνει µια παρέα αγοριών στην ακτή απέναντι από ένα κουφάρι φάλαινας, είναι µία από τις µόλις 10 µικρού µήκους από όλο τον κόσµο που θα διαγωνιστούν στην Εβδοµάδα Κριτικής των Καννών.

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved