Δήμητρα Γαλάνη: «Έχουμε όλοι ανάγκη από μια έξοδο - Θέλω να είμαι τραγουδίστρια γκρουπ, όχι σόλο»
Showbiz

Δήμητρα Γαλάνη: «Έχουμε όλοι ανάγκη από μια έξοδο - Θέλω να είμαι τραγουδίστρια γκρουπ, όχι σόλο»

Η Δήμητρα Γαλάνη δίνει συνέντευξη με αφορμή τη νέα της εξ ολοκλήρου χειροποίητη δουλειά «Είσοδος Κινδύνου», που γραφόταν για πολλούς μήνες στο σπίτι της τραγουδίστριας. Αυτή τη φορά η τραγουδίστρια συνυπάρχει στο νέο της άλμπουμ με τον Σεραφείμ Γιαννακόπουλο.

Συνεπής στο όραμά της να συνεργάζεται και να αναδεικνύει άξιους νεότερους δημιουργούς, η Δήμητρα Γαλάνη αυτήν τη φορά συνυπάρχει στο νέο της άλμπουμ με τον Σεραφείμ Γιαννακόπουλο. Μαζί δρασκέλισαν την «Είσοδο Κινδύνου», όπως είναι ο τίτλος της νέας αυτής εξ ολοκλήρου χειροποίητης δουλειάς, που γραφόταν για πολλούς μήνες στο σπίτι της τραγουδίστριας και κυκλοφορεί από την Panik Oxygen. Αν και διαφορετικής γενιάς άνθρωποι, η Δήμητρα Γαλάνη και ο Σεραφείμ Γιαννακόπουλος κατάφεραν να μιλήσουν την ίδια μουσική γλώσσα.

Μια μουσική γλώσσα με την οποία μπορούμε να ταυτιστούμε. Το διαπιστώσαμε ακούγοντας για πρώτη φορά την τόσο ολοκληρωμένη αυτή δουλειά στην προακρόαση του CD, που έγινε παρουσία της Δήμητρας Γαλάνη και του Σεραφείμ Γιαννακόπουλου, στο στούντιο Antart. Δρασκελίσαμε κι εμείς αυτήν την «Είσοδο Κινδύνου» και βρεθήκαμε σε μια φιλική περιοχή, όπου ένα ένα τα εννέα τραγούδια άρχισαν να διεκδικούν δικαίως μια θέση στην καρδιά μας.

1675188228294-378094921-galani.jpg

Μέσα στην πανδημία

Τόσο με τη μουσική τους, ροκ, δυνα- τές μπαλάντες και έντονα ρεφρέν με προσεγμένες, άρτιες ενορχηστρώσεις, όσο και με τον στίχο τους. Τραγούδια που μιλούν για την κρίση στις σχέσεις, την έλλειψη επικοινωνίας, την ανάγκη για συνεννόηση, συμπόρευση, αλληλεγγύη, την κραυγή της μητέρας- φύσης, τον κίνδυνο που νιώσαμε να μας περιβάλλει, θέματα δηλαδή που μας απασχολούν όλους.

Μια στιβαρή μουσική πρόταση που δημιουργήθηκε μέθα στην πανδημία, ένα 100% χειροποίητο δημιούργημα, καθώς οι δυο τους δούλεψαν επί δύο χρόνια στο σπίτι της Δήμητρας Γαλάνη, σε συνθήκες καραντίνας, χωρίς την πίεση του χρόνου, πετυχαίνοντας μια ουσιαστική ζύμωση ιδεών, στίχων και μελωδιών, που έφερε ένα μαγικό, θα το χαρακτηρίζαμε, αποτέλεσμα.

Ο Σεραφείμ Γιαννακόπουλος έγραψε τη μουσική μαζί με τη Δήμητρα Γαλήνη, αλλά και τους περισσότερους στίχους. Ενας καλλιτέχνης της νεότερης γενιάς, με προσωπικότητα, με αξιοσημείωτη πορεία ως μουσικός και συνθέτης (ντράμερ και ιδρυτικό μέλος των Planet of Zeus), ο οποίος έγραψε για πρώτη φορά τραγούδια με ελληνικό στίχο.

Αν και οι δύο καλλιτέχνες γνωρίζονται και συνεργάζονται από παλιά, ωστόσο η «Είσοδος Κινδύνου» είναι η πρώτη τους δισκογραφική συνάντηση. Τα τελευταία 15 χρόνια βρίσκονται μαζί στη σκηνή, καθώς ο Σεραφείμ Γιαννακόπουλος είναι μέλος της μπάντας της Δήμητρας Γαλάνη, σταθερά δίπλα της σε κάθε συναυλία, αρκετές φορές και ως ενορχηστρωτής.

Τη μουσική παρέα του CD συμπληρώνουν σε δύο τραγούδια (το ομότιτλο «Είσοδος Κινδύνου» και το «Βάλε φωτιά») ο Νίκος Βεργέτης, που έγραψε τους στίχους, αλλά και ο πολύ δημοφιλής στη σκηνή του χιπ χοπ, Ταφ Λάθος, που συμμετέχει στο τραγούδι «Η θηλιά», όπου έγραψε μέρος των στίχων και ερμηνεύει με τον δικό του: χιπ χοπ χαρακτηριστικό τρόπο. Ενα πραγματικά πολύ δυνατό κομμάτι. Στο «Mantra» τους στίχους συνυπέγραψαν η Παυλίνα Βουλγαράκη και ο Σεραφείμ Γιαννακόπουλος.

Τους τελευταίους έξι μήνες έγραψαν τα τραγούδια που προέκυψαν με τη βοήθεια του ηχολήπτη Νίκου Κάλλια, ενσωματώνοντας στην τελική ηχογράφηση και τους φυσικούς ήχους.

1675167580748-9784954-galani.jpg

Επικοινωνία

Βλέποντάς τους μαζί στην προακρόαση του CD τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Σεραφείμ Γιαννακόπουλο, νιώθεις την ευλογία και τη μαγεία της επικοινωνίας που τους συνδέουν. Δύο καλλιτέχνες που έχουν αληθινά βρει ο ένας τον άλλον, που έχουν ενωθεί κάτω από το κοινό τους όραμα, δείχνοντας τελικά σε όλους μας την έξοδο στο φως. Η επιθυμία τους να γράψουν μαζί τραγούδια ήταν κοινή.

«Γνωρίζω τον Σεραφείμ 17 χρόνια τώρα. Εχω τη χαρά και την ευτυχία να τον γεύομαι όλο αυτό το διάστημα», λέει η Δήμητρα Γαλάνη. «Πέρα από πολύ καλός συνθέτης, είναι και πάρα πολύ σημαντικός παραγωγός. Αυτό που βγάζει ως αποτέλεσμα η δουλειά το έχει “χτίσει” ο ίδιος. Ανέβασε όλο το πρότζεκτ και του έδωσε μοναδική σφραγίδα. Δεν ακούμε συχνά τέτοιο επίπεδο παραγωγής. Είναι εξαιρετικός ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τη φωνή μου».

«Η δουλειά ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε τη φοβερή τριετία της καραντίνας», επισημαίνει, από την πλευρά του, ο Σεραφείμ Γιαννακόπουλος. «Ηταν επιθυμία και των δύο να μην τεθούν στόχοι. Δεν είπαμε “πάμε να κάνουμε ένα άλμπουμ”, αλλά “να δημιουργήσουμε μαζί”. Είχαμε βάλει όρο να γραφτεί η δουλειά στο σπίτι της Δήμητρας. Θέλαμε το... τρικ της παντόφλας. Την άνεση της στιγμής. Το άλμπουμ άλλαζε μορφή κάθε μέρα. Ολη αυτήν την περίοδο ο ένας για τον άλλον υπήρξαμε μάνα, πατέρας, φίλος, συνδαιτυμόνας, συνακροατής στη μουσική. Ηταν μια συνολική σχέση που μας βοήθησε να τη βγάλουμε καθαρή αυτήν την περίοδο σε επίπεδο και μόνο παρέας. Τουλάχιστον εμείς έχουμε να θυμόμαστε αυτό το CD από την περίοδο του Covid και όχι τις ανυπολόγιστες ψυχολογικές συνέπειες που άφησε στον καθένα».

Τι θέλατε να δηλώσετε με τον τίτλο «Είσοδος Κινδύνου», όηου μιλάτε και για «τέλος εποχής»;

Για εμένα η είσοδος κινδύνου είναι στην ουσία έξοδος. Σίγουρα έχουμε ανάγκη όλοι από μια έξοδο. Αν όχι κινδύνου, τουλάχιστον έξοδο. Το εξώφυλλο είναι πράσινο και δηλώνει ακριβώς την ελπίδα, την αισιοδοξία. Αισθάνομαι, επίσης, ότι ζούμε σε τέλος εποχής κανονικά. Είτε είσοδος είτε έξοδος, είναι σίγουρα κινδύνου. Οφείλουμε να είμαστε όλοι σε εγρήγορση.

1675167554761-877548549-galani.jpg

ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ ΓΚΡΟΥΠ, ΟΧΙ ΣΟΛΟ

Πώς έγινε η διαδικασία γραφής των τραγουδιών των οποίων τη μουσική συνυπογράφουν η Δήμητρα Γαλάνη και ο Σεραφείμ Γιαννακόπουλος;

Το πρώτο που έπαιρνα από τον Σεραφείμ ήταν ένα κιθαριστικό ριφ, ένα μοτίθο. Μια σειρά αρμονίας που δεν είχε ακόμα τη φωνή. Ηταν σαν ένας λευκός πίνακας πάνω στον οποίο μπορούσα να γράψω κι εγώ. Ηταν πολύ γοητευτικό. Γι’ αυτό θέλησε ο Σεραφείμ να μπω κι εγώ και να μοιραστούμε τη μουσική. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία μπόρεσα, επιτέλους, να ζήσω αυτό που προσπαθώ να πείσω όλους εδώ και χρόνια: Οτι θέλω να είμαι τραγουδίστρια γκρουπ. Δεν θέλω να είμαι σόλο τραγουδίστρια. Η ιδανική μου σχέση με τη μουσική είναι να είμαι μέρος ενός συνόλου, όπου εγώ γίνομαι η φωνή.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Διαβάστε επίσης:

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved