Βιβλία που θα ζωντανέψουν στην μικρή οθόνη - Ποιο θα κοστίσει 4,5 εκατομμύρια ευρώ στην ΕΡΤ
Media

Βιβλία που θα ζωντανέψουν στην μικρή οθόνη - Ποιο θα κοστίσει 4,5 εκατομμύρια ευρώ στην ΕΡΤ

Χάρτινοι ήρωες μυθιστορημάτων που έκαναν αίσθηση στο κοινό, θα αποτελέσουν και πάλι πηγή έμπνευσης για την τηλεόραση. Και την επόμενη σεζόν πολλές θα είναι οι νέες σειρές που θα βασίζονται σε βιβλία και θα δώσουν «τροφή» σε σκηνοθέτες, σεναριογράφους και ηθοποιούς.

ΕΡΤ

Η δημόσια τηλεόραση, αποδεικνύονταε για μια ακόμη φορά την αδυναμία της στις μεγάλες παραγωγές, ανακοίνωσε ότι το εμβληματικό μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση «Η μεγάλη χίμαιρα» θα γίνει για πρώτη φορά τηλεοπτική σειρά, σε σκηνοθεσία του Ντένη Ηλιάδη και συμπαραγωγό την ΕΡΤ. Έξι επεισόδια, που θα κοστίσουν 4.5 εκατομμύρια εύρώ γεγονός που την καθιστά τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική παραγωγή που έχει γίνει ποτέ στο επίπεδο της ελληνικής μυθοπλασίας, θα μας κρατήσουν συντροφιά τις αρχές του 2024. Η σειρά «Η παραλία», της οποίας τα γυρίσματα βρίσκονται σε εξέλιξη και θα δούμε της οθόνες μας τον ερχόμενο Οκτώβριο, αποτελεί τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος της Πηνελόπης Κουρτζή «Το κορίτσι με το σαλιγκάρι». Πρόκειται για μια συγκινητική ιστορία που θα μας ταξιδέψει πίσω στον χρόνο. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στην Κρήτη. Με μοναδικό σκηνικό την πιο ξέγνοιαστη παραλία του κόσμου, τά φημισμένα Μάταλα, υπό τους διάσημους ήχους των τραγουδιών της Τζόνι Μίτσελ και του Μπομπ Ντίλαν, που πέρασαν από εκεί, αναβιώνει η ιστορία των χίπηδων κάτω από τον μοναδικό ήλιο της Κρήτης που τους υποδέχτηκε. Το καστ απαρτίζεται από μια πλειάδα αγαπημένων ηθοποιών, όπως οι Δανάη Μιχαλάκη, Κώστας Νικούλι, Δημήτρης Μοθωναίος, Μάκης Παπαδημητρίου, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Γιάννης Κουκουράκης, οι οποίοι βρίσκονται υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Ειρήνης Λουκάτου. Παράλληλα η διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης εξετάσει την πραγμάτωση ακόμη μιας νέας δραματικής σειράς εποχής, με τίτλο «Ηλέκτρα» που βασίζεται στο ομώνυμο υπό έκδοση μυθιστόρημα της Ελένης Καπλάνη που υπογράφει και το «Μαύρο ρόδο» του MEGA. Εφόσον η συμφωνία προχωρήσει, η παραγωγή θα μεταδίδεται καθημερινά στην ΕΡΤ1, πιθανότατα στην θέση της κωμωδίας «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο» όπου φέτος ολοκληρώνεται.

ALPHA

Μια νέα σειρά επόχής με τίτλο «Το προξενιό της Ιουλίας» που θα βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του συγγραφέα Γιώργου Πολίτη, πρόκειται να φέρει την επόμενη σεζόν στην οθόνη του το κανάλι της Κάντζας. Αυτό το διάστημα γίνονται συζητήσεις όσον αφορά το καστ. Η ιστορία έχει ως εξής: Το προξενιό της Ιουλίας Βένιου με τον μεγαλοκτηματία Γιωργίκη Προβιά είναι το σπουδαίο νέο όλου του Κάμπου της Λάρισας. Επειτα από μερικό χρόνια, ο επίλογος του γάμου τους σφραγίζεται με τη δολοφονία του συζύγου και της τρίχρονης κόρης τους. Η ίδια, έχοντας καταδικαστεί σε θάνατο, παραμένει αμίλητη, αποδεχόμενη τη μοίρα και. συνεκδοχικά. την ενοχή της. Εξι ημέρες πριν από την εκτέλεσή της η νεαρή δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Γκίκα προσπαθεί να της πάρει μια συνέντευξη μέσα στις Φυλακές Αβέρωφ, όπου και κρατείται. Οι αχνές μνήμες της καταδικασμένης, που δείχνει να ξυπνάει από τον λήθαργο, θα τους γυρίσουν πέντε χρόνια πίσω, στη μετεμφυλιακή εποχή, τον Δεκέμβριο του 1949. Αυτή όμως δεν θα είναι η μοναδική νέα σειρά του καναλιού που θα βασίζεται σε βιβλίο.

«Το μούρο νυφικό» της Ειρήνης Μαλάμου έρχεται επίσης στον ALPHA. Τα γυρίσματα αναμένεται να γίνουν σε νησί και θα ξεκινήσουν το καλοκαίρι. Η ιστορία εκτυλίσσεται παράλληλα σε δύο χρόνους και εκτείνεται σε έναν αιώνα, ξεδιπλώνοντας παλιές και καινούριες ανθρώπινες ιστορίες. Το φθινόπωρο του 1949 η Αγγελική εγκαταλείπει το νησί της χωρίς να αφήσει ίχνη και αλλάζει τη ρότα της ζωής της για πάντα. Πολλά χρόνια αργότερα, αφήνει στη συνονόματη εγγονή της έναν φάκελο με τρία κλειδιά κι ένα γράμμα: «Eκτός από το σπίτι στο νησί, σου κληροδότησα κάτι ακόμη, που θα το ανακαλύψεις όταν κοιτάξεις με τα μάτια της ψυχής σου. Τα κλειδιά ξεκλειδώνουν το δικό μου παρελθόν και το δικό σου μέλλον. Πήγαινε στο νησί. Εκεί θα βρειε tis απαντήσει», τονίζεται, μεταξύ άλλων. Το ταξίδι της εγγονής στο νησί θα μετουσιωθεί σε ταξίδι αποκάλυψης.

ΣΚΑΪ

Το επικών διαστάσεων μυθιστόρημα «Οι Πάνθεοι του Τάσου Αθανασιάδη, ανεπτυγμένο αρχικά σε τρεις τόμους («Η χαρισάμενη εποχή», «Μάρμω Πανθέου» και «Κερκόπορτα») και γραμμένο στο 1948 έως το 1961 (επανακυκλοφόρησε σε τέσσερις τόμους το 1967). θα εντάξει στο πρόγραμμά του την επόμενη σεζόν ο ΣΚΑΙ σε παραγωγή των στούντιο Καραγιάννη. Οι «Πανθέοι» για πρώτη φορά έγιναν σειρά το 1977 και είχαν προβληθεί από την ΕΡΤ για δύο χρόνια με τεράστια επιτυχία. Το ριμέικ θα προβάλλεται καθημερινά στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης. Την επιμέλεια σεναρίου έχει συζητηθεί να αναλάβει ο Λευτέρης Παπαπέτρου και τη σκηνοθεσία η Κατερίνα Φιλιώτου («Αυτή η νύχτα μένει»). Οσο για το πρωταγωνιστικό καστ, συζητείται το όνομα του Γιάννη Μπέζου.

Βιβλία και σε πλατφόρμες

Μια από τις καλύτερες σειρές των τελευταίων ετών, το «Ετερος εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια, ολοκληρώθηκε με την τρίτη σεζόν του που προβλήθηκε από την Cosmote TV. Το επόμενο βήμα του σκηνοθέτη είναι η μεταφορά του βιβλίου «Δεκαεπτά κλωστές» του Πάνου Δημάκη στη μικρή οθόνη, με τη Μιρέλλα Παπαοικονόμου να υπογράφει το σενάριο. Η σεναριογράφος επιστρέφει τηλεοπτικά δυόμιση χρόνια μετά το τέλος του δεύτερου κύκλου της σειράς «Λόγω τιμής 20 χρόνια μετά» και 10 χρόνια ύστερα από «Το νησί». Πρόκειται για μια μίνι σειρά έξι επεισοδίων, της οποίας τα γυρίσματα θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο. Ο Πάνος Βλάχος θα είναι το κεντρικό πρόσωπο της νέας σειράς. Η ιστορία στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα και αναφέρεται στη μαζική δολοφονία 15 ανθρώπων στα Κύθηρα το 1909 από έναν άνθρωπο που είχε αδικηθεί βαθιά από την κοινωνία. Παράλληλα, θα γίνει η μεταφορά του βιβλίου «Τα τάπερ της Αλίκης» στη μικρή οθόνη του ΑΝΤ1 + και θα τη δούμε μέσα στο 2023. Πρόκειται για ένα γλυκόπικρο σύμβολο της σκληρής και, ταυτόχρονα τρυφερής Αθήνας της εικοσαετίας 1980-2000, που άλλαξε για πάντα τη σύγχρονη ελληνική ταυτότητα. Μέσα από την τηλεοπτική τους μεταφορά, «Τα τάπερ της Αλίκης» θα φέρουν στο μυαλό όλων αναμνήσεις από μια άλλη εποχή, με θέματα όμως που παραμένουν πιο επίκαιρα από ποτέ.

Σε συζητήσεις

Είκοσι χρόνια μετά το σαρωτικό best seller «Οι μάγισσες της Σμύρνης», η συγγραφέας Μάρα Μεϊμαρίδη και ο Nikos Κοκλώvnς έδωσαν τα χέρια για την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος «Κατίνα 1922-1925» σε παραγωγή Barking Well Media. Να θυμίσουμε ότι οι «Μάγισσες της Σμύρνης» (2002) σημείωσαν ρεκόρ πωλήσεων ως βιβλίο και μεταφέρθηκαν τόσο στην τηλεόραση το 2005 από τον Κώστα Κουτσομύτη, με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Τζομπανάκη, όσο και στο θέατρο το 2018. Ο Nikoς Κοκλώνης βρίσκεται σε αναζήτηση καναλιού. Και η θρυλική «Λωξάντρα». που βάσιζεται στο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου και μεταδόθηκε τη σεζόν 1979 - 1980 στην ΕΡΤ, με την Μπέτυ Βαλαση στον πρωταγωνιστικό ρόλο, εξετάζεται να επιστρέφει στη μικρή οθόνη. Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες σειρές που διασώζονται στο αρχείο της ΕΡΤ και μια από τις τελευταίες ασπρόμαυρες. Το σχέδιο αναβίωσης της «Λωξάντρας» αποτελεί ένα από τα νέα εγχειρήματα της εταιρείας παραγωγής του Γιάννη Καραγιάννη. Την περσινή σεζόν γίνονταν συζητήσει με τρία κανάλια, ΕΡΤ, ΣΚΑΙ και ALPHA, τα οποία τελικά δεν τόλμησαν την υλοποίησή της λόγω του υψηλού κόστους. Ωστόσο η πρόταση είναι υπό εκ νέου εξέταση και φέτος. Στο κάδρο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο μπαίνουν δύο ηθοποιοί που έχουν ενσαρκώσει τον εμβληματικό ρόλο σε θεατρικές μεταφορές του μυθιστορήματος, η Φωτεινή Μπαξεβάνη και η Ελένη Κοκκίδου.

Πηγή: TV - 24

Διαβάστε επίσης:

DPG NETWORK

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved