Ιβάν Σβιτάιλο: «Η τεχνολογία έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή μας»
Showbiz

Ιβάν Σβιτάιλο: «Η τεχνολογία έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή μας»

Ο Ιβάν Σβιτάιλο εξελίχθηκε σε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη με ακόρεστη ενέργεια που δεν σταματάει να ξεδιπλώνει με ρυθμό το νήμα της ζωής του.

Ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία, όπου έζησε μέχρι τα 10 του, τον θλίβει: «Ο πατέρας μου είναι Ουκρανός και η μητέρα μου Ελληνίδα από την Κριμαία. Είμαι προϊόν της ένωσης των δύο αυτών χωρών. Μου είναι δύσκολο να κατανοήσω πώς προκλήθηκε τόσο έντονος διχασμός μεταξύ δύο λαών που ζούσαν αδελφικά. Στην Ουκρανία η μητέρα μου, η οποία υπήρξε καθηγήτρια, πληρωνόταν με ζάχαρη και αλλαντικά. Αυτές οι συνθήκες ζωής μάς οδήγησαν στην Ελλάδα», αναφέρει για το χθες και φτάνει στο σήμερα:

«Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει πλέον. Η τεχνολογία έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή μας και παρά τα θετικά στοιχεία που θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε, οι άνθρωποι δεν έχουν την ταχύτητα για να συντονιστούν με την εξέλιξη. Αντί η τεχνολογία να τρέχει πίσω μας, τρέχουμε εμείς πίσω από αυτήν. Δεν έχουμε τη δυνατότητα ούτε να αφομοιώσουμε, ούτε να επεξεργαστούμε τα πάντα. Η δική μου η γενιά που έζησε το παιχνίδι στην αλάνα δεν κινδυνεύει. Δεν ξέρω τι θα συμβεί όμως με τα παιδιά των δύο ετών που από αυτή την ηλικία ξέρουν να ξεκλειδώνουν ένα κινητό».

Η συζήτησή πάει στον Αλέξη Ζορμπά, πηγή έμπνευσης για τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, στην οποία ο Ιβάν συμμετέχει δίπλα σε μια πλειάδα σημαντικών ηθοποιών όπως ο Γιάννης Στάνκογλου (στον ρόλο του Ζορμπά), η Ολια Λαζαρίδου, ο Αιμιλιανός Σταματάκης κ.ά. Ο ίδιος υποδύεται τον Μαυραντώνη. Στο κλασικό μυθιστόρημα, ο συγγραφέας Νίκος Καζαντάκης μάς συστήνει τον πιο εμβληματικό του ήρωα. Ο Ζορμπάς είναι πνεύμα ελεύθερο, ατίθασο, μια ψυχή διονυσιακή με αχαλίνωτο πάθος για έρωτα και ταξίδια, βαθιά φιλοσοφημένος με μια γήινη σοφία, αρχέγονη, πέρα από συμβάσεις και συντηρητικά κοινωνικά πρότυπα. «Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει ανάγκη τους Ζορμπάδες. Αυτός ο χαρακτήρας που δεν δαμάζεται και υποδεικνύει την ουσιαστική αγάπη στη χαρά της ζωής και της ελευθερίας. Δυστυχώς, όλο και πιο σπάνια συναντάς τέτοιους τύπους. Ηγετικές μορφές με δυνατό χαρακτήρα που ανοίγουν δρόμους», επισημαίνει.

Ο Ιβάν θυμάται τον τρόπο που ο Νίκος Καζαντζάκης περιγράφει το ταξίδι προς την Κρήτη και συμφωνεί απολύτως με τον συγγραφέα σχολιάζοντας: «Είναι δυστυχής όποιος δεν έζησε έστω και μία φορά στη ζωή του αυτό το γαλάζιο του Αιγαίου. Αυτό το γαλάζιο ήταν και ο λόγος που αγάπησα κι εγώ την Ελλάδα. Αυτή η αγνή, απίστευτη ομορφιά του τόπου, αλλά και των ανθρώπων».

Πηγή: Gala

Διαβάστε επίσης:

©2010-2024 Gossip-tv.gr - All rights reserved